Çukurova’da deprem fırtınası

Çukurova Bölgesi’nde 2 haftada büyüklüğü 2,6 ile 3,7 arasında değişen onlarca deprem meydana geldi. Deprem fırtınası olarak adlandırılan bu sismik hareketlilik ile ilgili Jeofizik Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Melih Baki, “Bunlar tehlike arz eden depremler değil ama uyarı niteliğindedir. Bu nedenle önlem almalıyız” dedi.

24 Kasım 2010, AHDER-  Jeofizik Mühendisleri Odası (JFMO) Adana Şube Başkanı Melih Baki, Çukurova’da son 3 günde 100’ün üzerinde deprem meydana geldiğini bildirdi. Bölgedeki söz konusu sismik yoğunluğun dikkat çekici olduğunu vurgulayan Baki, ” Bunlar, kırık ilerleme ve yırtılma hareketlerinden oluşuyor. Bu olay, ‘deprem fırtınası’ olarak adlandırılıyor. Kurban Bayramı boyunca bu hareketliliği izledik. Tüm yetkililerin, panik yaratmadan, bu hareketliliğe dikkat etmesi gerekli” dedi.

Baki,  depremlerin tehlike arz etmediğine ancak uyarı niteliği taşıdığına dikkat çekerek şunları söyledi: “Daha önce İskenderun Körfezi’nde 4.9 büyüklüğünde bir deprem oldu. Bu depremler nedeniyle Türkiye genelinde irili ufaklı çok sayıda deprem oldu. Afrika plakasının sıkıştırmasıyla Kıbrıs’ın güneyinden geçen, bindirme hattı olan Rodos’tan başlayıp Kıbrıs’ın güneyine kadar bindiren bir hat. Afrika kıtasının Anadolu’yu sıkıştırmasıyla fay zonlarını harekete geçirdi. Küçük fay zonlarını harekete geçirdi ve küçük depremler oldu. Bunlar tehlike arz eden depremler değil ama uyarı niteliğindeki depremler. Bu nedenle önlem almamız gerektiğini düşünüyorum.”