DASK doğal afet odaklı hale geliyor

Afet Sigortaları Uygulamalarının ve Yeni Yasa Çalışmaları’ Sigorta Brokerleri Derneği tarafından Milli Reasürans’ta yapılan panelde masaya yatırıldı.

Panelde konuşan Hazine Müsteşarlığı Sigortacılık Genel Müdürlüğü Genel Müdür Yardımcısı Selamet Yazıcı, zorunlu deprem sigortasında sigortalılık oranını artıracak mekanizmalara ihtiyaç duyulduğunu belirtti. Yazıcı yaptığı açıklamada tüm sektörden alınan görüşler doğrultusunda Afet Sigortaları üzerine yeni bir yasa çalışması içinde olduklarının altını çizdi. Hazine Müsteşarlığı Sigortacılık Genel Müdürlüğü Genel Müdür Yardımcısı, “Kanun tasarısının yasalaşmasının ardından 5 yıl içinde yüzde 60 seviyesinde sigortalılık oranına ulaşmayı hedefliyoruz. Yasadaki değişiklik ile DASK zorunlu deprem sigortasının ötesinde doğal afet odaklı hale getirilecek.” dedi.

Zorunlu deprem sigortasında sigortalılık oranını artıracak mekanizmalara ihtiyaç duyulduğuna ifade eden Yazıcı, kanun tasarısının yasalaşmasının ardından 5 yıl içinde yüzde 60 seviyesinde sigortalılık oranına ulaşmayı hedeflediklerini bildirdi. Selamet Yazıcı, bu tür doğal afet hasarlarına karşı uzun vadeli kaynak birikiminin sağlanması ve bütçe üzerinde afet hasarları nedeniyle oluşabilecek mali yüklerin sigorta çözümleriyle azaltılmasını da amaçladıklarını kaydetti. Sigortacılık Genel Müdürlüğü Genel Müdür Yardımcısı Yazcı, şunları kaydetti: “Yasanın getireceği yenilikler ise DASK’ın zorunlu deprem sigortasının ötesinde afet odaklı hale getirilmesi, yönetimin daha esnek ve işlevsel yapıya kavuşturulması, teknik işlerin bir sigorta veya reasürans şirketi yerine ilgili sigorta şirketlerinin ortak kuracağı bir havuz şirketi tarafından karşılanması, tapu ve konut kredilerine ek olarak su ve elektrik abonelik işlemlerinde de kontrol sağlanması, reasürans kapasitesinde önemli bir daralma yaşanması durumunda DASK’a uygun bir bedel karşılığında belli ölçüde hasar fazlası desteği sağlanması düzenlenmektedir.”

DASK İdarecisi ve Eureko Sigorta Genel Müdürü Okan Utkueri ise, 10. yılını dolduran DASK’ın bu süre içinde yüzde 30’a yakın penetrasyona ulaştığını açıkladı. 2009 sonu itibariyle 3,5 milyon poliçeye ve yaklaşık 322 milyon TL prim üretimine ulaşan DASK’ta penetrasyonun en yoğun olarak Marmara ve İç Anadolu bölgelerinde sağlandığına işaret eden Utkueri, ekonomik açıdan zor bir yıl olan 2009’da poliçe adedinde yüzde 20’lik artış yaşandığını söyledi.

DASK İdarecisi ve Eureko Sigorta Genel Müdürü, sistemdeki konutların yıl lık ortalama prim ödemelerinin 95 TL civarında bulunduğunun altını çizdi. Çeşitli hasar seviyeleri için acil durum planları ve tatbikatları gerçekleştirdiklerini aktaran Okan Utkueri, herhangi bir deprem sonrasında önemli sorunlardan birinin hasar tespit uzmanı eksikliği olacağını, bu konuda eğitim çalışmaları başlattıklarını vurguladı. DASK’ın yaygınlaşmasının önündeki çeşitli engellere de değinen Utkueri, bu engellere karşın geçen yıl bilinirlik oranında dikkate değer bir artış yaşandığını, potansiyel müşteriler arasında 2008 yılında yüzde 52 olan oranın 2009’da yüzde 70’e ulaştığını kaydetti.

Panelde söz alan Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Mustafa Erdik de yaptığı açıklamada sadece bina hasarlarından kaynaklanan mali kaybın 12 milyar doları, yapısal ve yapısal olmayan ile sosyo ekonomik toplam mali kaybın ise 40 milyar doları bulacağına işaret etti.

İstanbul Teknik Üniversitesi Meteoroloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu ise “İstanbul depreminde 1 milyon kişinin aynı anda yardıma ihtiyacı olacağının altını çizerek, “Acil durum için çalışmaların hızlandırılması ve halkın bilinçlendirilmesi gerekiyor. Tehlikeler ve riskler halk tarafında çok anlaşılamıyor. Herkes, her kurum tehlike anında ne yapacağını bilmeli ve bu nedenle halka inme konusunda sigortanın önemli olduğunu düşünüyorum. Halk eğitilirse sigortaya ihtiyaç duyacaktır. Halk birey olarak hazır değilse İstanbul hiç hazır değil.” dedi.

 (Kaynak: Stargündem)