Bursa için tehlike çanları

Türkiye’nin gündeminde İstanbul yer alırken, Bursa’nın durumu ile ilgili olarak Jeoloji Mühendisleri Odası Güney Marmara Şubesi Başkanı Mustafa Arık İstanbul’un sıkça konuşulmasına rağmen aslında Bursa’nın da çok ciddi bir depremselliğe sahip olduğunu belirtti.

05 Ağustos 2011, AHDER- 1999 yılında yaşanan Gölcük depreminin ardından ortaya çıkan, İstanbul’da 30 yıl içerisinde büyük bir deprem yaşanacağı gerçeği, 12 yılı geride bıraktı. Türkiye’nin gündeminde İstanbul yer alırken, Bursa’nın durumu ile ilgili olarak Jeoloji Mühendisleri Odası Güney Marmara Şubesi Başkanı Mustafa Arık önemli açıklamalarda bulundu.
Mustafa Arık, İstanbul’un sıkça konuşulmasına rağmen aslında Bursa’nın da çok ciddi bir depremselliğe sahip olduğunu belirterek Bursa, Ulubat, Kemalpaşa, Manyas ve Gemlik – Bandırma faylarının çok önemli hasarlara neden olabilecek büyüklüğe sahip olduğunu ve ciddiye alınmaları gerektiğini vurguladı. 2006 yılında Prof. Dr. Okan Tüysüz tarafından ortaya çıkarılan ve 200 kilometre uzunluğa sahip olan Geyve İznik Fay Hattı’nın önemine de değinen Mustafa Arık, Geyve İznik Hattı’nın yıllık 9 milimetrelik hareketi nedeniyle yaklaşık 500 yıldır suskun olduğunu, olası bir kırılma durumunda ise Bursa için ciddi tehlike yaratabileceğinin altını çizdi.

En tehlikeli fay Demirtaş ile Nilüfer arasında
Zonguldak Karaelmas Üniversitesi’nde (ZKÜ) görev yapan üç bilim adamı, uzay radar interferometri tekniği yardımıyla Bursa Ovası’ndan geçen deprem fay hatlarını belirledi.
ZKÜ jeodezi ve Fotogrametri Mühendisliği Afet İzleme ve Araştırma Laboratuvarı’na bağlı olarak çalışmalarını yürüten Dr. Şenol Hakan Kutoglu, Dr. Oğuz Gündoğdu ve Dr. Tomonori Deguchi, Bursa yönüne doğru devam eden fayların varlığının bilindiğine dikkat çekti. Fayların alüvyon yapının altında kalması sebebiyle Bursa Ovası’nın nereden geçtiğinin tam olarak bilinmediğine vurgu yapan 3 bilim adamı, çalışmayla bunu ortaya çıkardıklarına işaret etti.
Deprem uzmanı 3 bilim adamının gerçekleştirdiği çalışmayı kamuoyuna duyuran ZKÜ şu görüşleri dile getirdi: “Çalışmayla Bursa Ovası’ndan geçen fay izi belirlendi. Gerçekleştirilen çalışmada fayın Demirtaş bölgesinden Nilüfer ilçesine doğru 23 kilometre boyunca uzandığı görülüyor. Jeomorfolojik özellikler dikkate alındığında bu fayın Kuzey Anadolu Fay Sistemi’nin Sakarya-Pamukova’dan ayrılan ve Güney Marmara’ya doğru devam eden kolunun devamı olduğu düşünülüyor. Çalışmada ayrıca gerek belirlenen fayın gerekse de İznik segmentinin Gemlik noktasında dikkate değer bir yamulmanın işaretleri gözleniyor. Bu bakımdan İstanbul’un yanı sıra Bursa’nın da bir deprem farkındalığı içerisinde olmasında yarar görülmektedir.”