Buzulların erimesi kutup ayılarının uzun süre aç kalmasına neden oluyor

Küresel iklim değişikliğinin ikonik kurbanları olan kutup ayılarının göç yollarının biçimi ve buna bağlı olarak beslenme düzenleri değişikliğe uğruyor.

kutup ayıları küresel ısınma nedeniyle daha uzun süre aç kalıyor

Buzun üzerinde olmak yerine, karada zaman geçirmek zorunda kalıyorlar

Yeni bir araştırmaya göre, ayılar buzulların erimesi sonucu karaya daha erken ayak basıyorlar ve çok daha geç terkediyorlar. Bu da onların yiyeceğe erişebilmelerine karşı tehdit oluşturuyor.

Buzun üzerinde olduğu zamanlarda kutup ayısının ana besin kaynağı fok balıklarıdır. Buzdaki değişimler, kutup ayılarını karada daha fazla zaman geçirmeye zorladığından, daha uzun süre bir şey yemeden yaşıyorlar ve bu süre içinde vücutlarındaki yağ rezervlerini kullanarak hayatta kalıyorlar.

Buzun erken erimesine ve geç oluşmasına neden olan iklim değişiklikleri, kutup ayılarının sağlık durumunu etkileyecek gibi görünüyor. Araştırmacılar 109 dişi kutup ayısını (erkek kutup ayılarına tasma takılamıyor çünkü onların boynu kafalarından daha geniş), onlara taktıkları GPS donanımlı gözlem tasmaları ile izlemeye aldı. Ayrıca ayılardan kan örnekleri aldılar ve yağ ölçümü yaptılar.

Araştırma ekibinden Seth Cherry araştırmaya göre, kutup ayılarından en kilolu olanların hayatta kalabildiğini gördüklerini belirtiyor. En savunmasız olanlar ise hamile olan dişiler. Çünkü diğer kutup ayıları kasım ve aralık aylarında da avlanmaya devam ederken, hamile olanlar doğum yapmak üzere durmak ve sonrasında da yavrularını beslemek zorunda kalıyor.