Deprem sonrası çıkan yangın sırasında

 AHDER- Depremden sonra yangınların büyümeden halk tarafından söndürülmesi çok önemlidir. Kendisi de afetzede olması muhtemel itfaiyenin kapanan yollar ve tıkanan trafik gibi imkânsızlıkların içinde binlerce yangına yetişmesi beklenmemelidir. Bu nedenle, her ev ve işyerinde küçük yangınlara ve yaralanmaya müdahale edebilecek kişilerin ve malzemelerin bulunması şarttır.

  • Uzaklaşırken yangın alanıyla aramızdaki kapıları kapa­malı, varsa kapı altlarına ıslak bir bez tıkamalıyız.
  • Varsa yangın merdivenlerini kullanmalıyız.
  • Önceden belirlenmiş olan acil durum toplanma-buluş-ma alanlarına gitmeli ve orada beklemeliyiz.
  • Eğer binadan çıkışımız olanaksızsa yatak altlarına veya dolaplara saklanmamalı, kendimizi pencereden dışarıdakilere göstermeliyiz.
  • Dumandan boğulmamak için, yardım gelene kadar eğilerek veya çömelerek ilerlemeli, mümkünse ağzımızı ve burnumuzu ıslak mendil veya bez parçasıyla örterek nefes almalıyız.
  • Giysimiz tutuşursa durup, yere yatıp yuvarlanmalıyız. Yanıklara hiçbir şey sürmeyip, yanığı soğutmak için 10­15 dakika su altında tutmalıyız.

Mümkünse, yangının başlangıcında söndürülmesi ya da yangın ortamından güvenle kaçıp kurtulmak gereklidir. Yani yangında en önemli şey, can güvenliğini sağlamaktır. Kimsenin canını tehlikeye atmasına izin verilmemelidir. Bunun için, özetle yangın anında K.A.O.S. kısaltmasını hatırlayıp uygulamalıyız.

 K.A.O.S.

Kurtarın: Öncelikle, tehlikede olan insanları ve mümkünse önemli belgeleri hemen kurtarın.

Alarm verin: Varsa yangın alarmını çalıştırın veya “YANGIN VAR!” diye bağırın ve mümkünse 110′u arayın.

Oksijensiz bırakın: Kapı ve pencereleri kapatın ya da ateşin üstünü örtün.

Söndürün ya da terk edin: Eğer yangın küçükse söndürün; kontrolden çıkmışsa orayı hemen boşaltın. Dumana dikkat edin! Güvenli bir çıkışa doğru, çömelerek ilerleyin. Sıcak olan kapıları açmayın. Mümkünse ağzınızı ve burnunuzu ıslak bir bez ile kapatın.