Rus bilimadamlarından tüm dünyaya deprem uyarısı

Avustralya, Asya ve Amerika kıtaları arasında deprem levhalarının bulunduğu ve sık sık şiddetli depremlerin meydana geldiği Pasifik Ateş Çemberi denilen bölgede büyük bir hareketlilik var. Ateş çemberinde bir günde 4 şiddetli deprem meydana gelmesi, “Acaba şimdiye kadar görülmemiş büyüklükte bir deprem mi meydana gelecek?” şüphelerine yol açtı.

Geçtiğimiz gün Güney Amerika ülkesi Şili’de Richter ölçeğine göre 6,8 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Bunu güney Pasifik’teki Solomon Adaları’nda 6,0 ve 6,2 büyüklüklerinde iki deprem takip etti. Son olarak da Alaska’nın güney ucunda 6,0 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Alaska Deprem Merkezi, bu depremin 5 Ocak’ta Alaska’daki 7,7 büyüklüğündeki depremin artçı sarsıntısı olduğunu duyurdu.

Depremlerin tamamı Pasifik Ateş Çemberi denilen bölgede gerçekleşirken büyük çaplı ölüm vakaları ya da maddi hasar meydana gelmedi. Depremlerde tsunami alarmı da yapılmadı. Buna rağmen kısa bir süre içinde art arda büyük depremler meydana gelmesi binlerce kilometrelik mesafelere rağmen “ateş çemberinin” ne kadar aktif olduğunu ve ne kadar tahmin edilemez olduğunu gösterdi. Bu depremlerin çok daha büyük depremlerin habercisi olabileceği ifade ediliyor.

Diğer taraftan İtalya’da Napoli’deki Phlegraen Alanı’nda da sönmüş süper bir volkanda da hareketlenme görülüyor. Rusya’nın Sesi radyosunun internet sitesindeki habere göre sıcaklıklarda artış tespit edilmesi ve yüzeyde de deformasyonlar görülmesi sismologları alarma geçirdi. Daha önce süper volkan patlamalarının dünya çapında iklim değişikliklerine yol açtığı ve bazı canlı türlerinin yok olmasına yol açtığı ifade ediliyor.

Son araştırmalar Phlegraen Alanı’nda her ay deniz seviyesinden 3 santim yükselme olduğunu gösteriyor. Küçük depremler ve büyük çaplı gaz salınmasının bu volkanın püskürmeye hazırlanıyor olabileceğini gösterdiği ifade edildi. Rusya’da St. Petersburg Üniversitesi’nde jeoloji dalında öğretim üyelerinden yardımcı doçent Vladimir Kiryanov, “Phlegraen Alanı süper volkandır. ABD’deki Yellowstone ve Endonezya’daki Toba da süper volkanlardır. Bunlar bin kilometre küpten fazla magma püskürtebilecek kapasitededir. Bunlar felakete yol açacak lav püskürmeler olur. Phlegraen Alanı’nda 30.000-40.000 sene önce volkanik patlama oldu, halen bu patlamadan yayılan volkanik küllere Akdeniz, Bulgaristan, Ukrayna ve hatta Rusya’da rastlanabiliyor. Yeni bir volkanik patlama olabilir” dedi.

Bazı bilim adamları, dünyada volkanik sistemde giderek büyük bir gerginlik oluştuğunu, yeraltındaki boşlukların magmalarla dolu olduğunu belirterek bunların her an bir patlamaya yol açabileceği uyarısında bulunuyorlar. Bu gerginliğin süper bir patlamayla olabileceği gibi küçük patlamalarla da giderilebileceği dile getirilirken insanoğlunun en kötüsüne hazırlıklı olması gerektiği kaydediliyor.
Emin Arvas – – TÜRKİYE GAZETESİ