Bingöl depreminde ölen 85 kişi için 3.5 yıl hapis cezası

Bingöl’de 2003 yılında meydana gelen depremde 84 öğrenci ile 1 öğretmenin hayatını kaybettiği İlköğretim okuluyla ilgili davada müteahhide 3.5 yıl, mühendise 2.5 yıl hapis cezası kesinleşirken, Yargıtay 9.Ağır Ceza Dairesi diğer mühendis Şadiye Topçu ve 7 kişi hakkındaki davanın zaman aşımı nedeniyle düşmesine karar verdi.

Bingöl’de 1 Mayıs 2003’te meydana gelen depremde 84 öğrenci ile 1 öğretmen yıkılan Çeltiksuyu Yatılı İlköğretim Okulu’nun enkazında can verdi. Hayatını kaybedenlerin aileleri Bingöl Ağır Ceza Mahkemesi’nde kamu davası açtı. 6 yıl süren dava sonucunda okulun müteahhidi Şeref Bozkuş’a 3.5 yıl, mühendisler İsmet Erhakan ve Şadiye Topçu’ya da ise 2.5 yıl hapis cezası verildi, 7 sanıkta beraat etti.

Dava temyiz edilerek Yargıtay’a gönderildi. Yargıtay 9. Dairesi 1 yıl sonra, müteahhit Şeref Bozkuş ile mühendis İsmet Erhakan hakkındaki kararı onadı. Ancak hapis cezası alan Şadiye Topçu ve diğer 7 sanık hakkındaki dava zaman aşımına uğradığından Mahkeme, davanın düşmesine karar verdi. Böylece, 85 kişinin ölümüne neden olan olayda müteahhit Şeref Bozkuş 1.5 yıl, mühendis İsmet Erhakan 1 yıl cezaevinde kalacak.

Okul enkazında hayatını kaybeden öğrencilerin aileleri, Bölge İdare Mahkemesi’nde Milli Eğitim Bakanlığı’na tazminat davası açmıştı. Mahkeme, Bakanlığı’nın her bir öğrenci ailesine 40 bin-80 bin lira arasında tazminat vermesine karar vermişti.

Bingöl Baro Başkanı Erdal Aydemir’in dava ile ilgili şu yorumu yaptı:

“Özellikle yerel mahkemede dosya bilirkişi incelemesinde çok vakit kaybetti. Dosya, kusur oranı, binanın projesinin deprem yönetmeliği açısından incelenmesi gibi konular nedeniyle İTÜ, ODTÜ ve Ege Üniversitesi’ne gitti ve iki yılı aldı. Burada önemli olan ceza yasası. Deprem 2003 yılında olduğu için eski Türk Ceza Kanunu uygulandı. Bu kanunda da ‘taksirle adam öldürme’nin karşılığı beş yıl. Dolayısıyla da mahkeme vereceği cezayı verdi.”

Yeni TCK’dan yargılansalardı

Eğer sanıklar yeni TCK’ya göre yargılansa ne ceza çıkabilirdi? Bunun yanıtını da Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Ahmet Gökçen verdi:

“Yeni TCK’da ‘’ihmali davranışla kasten öldürme suçu’ da düzenlenmişti. Şimdi benzer bir olay olduğunda bu madde işletilebilir. Bunun da cezası oldukça ağır. Bu maddede ‘belli bir yükümlülüğün ihmaliyle ölüme neden olan kişi hakkında 10-25 yıl arası istenebiliyor. Sonuçta, bina yapmanın bilimsel bir tekniği var. Bu bina eksik malzemeyle yapıldıysa yapan veonay verenler deprem olduğunda binanın yıkılacağını öngörebilir. Buna rağmen eksik yapıyorlarsa ihmali davranışla ölüme sebebiyet vermekle yargılanıyorlar. Bu yeni kanunla düzenlenen bir madde.”