Dünyanın bazı yerleri gün geçtikçe sakinleşiyor

1999 yılında İtalya’nın Toskana bölgesindeki Chianti şehrinde başlayan Sakin Şehir hareketinin adı ve felsefesi yavaş, sade bir yaşamı öngörse de hızla yayılmış ve günümüzde Güney Kore’den, Amerika Birleşik Devletleri’ne, Çin’den Fransa’ya 24 ülkede 147 üyeye sahip olmuştur.

“Sakin Şehir” derken?

İtalyanca Citta (Şehir) ve İngilizce Slow (Yavaş) kelimelerinden oluşan Cittaslow kelimesi, Sakin Şehir anlamında kullanılıyor. Cittaslow Ağı, küreselleşmenin şehirlerin dokusunu, sakinlerini ve yaşam tarzını standartlaştırmasını ve yerel özelliklerini ortadan kaldırmasını engellemek için Slow Food hareketinden ortaya çıkmış bir kentler birliği. Küreselleşmenin yarattığı homojen mekanlardan biri olmak istemeyen, ye­rel kimliğini ve özelliklerini koruyarak dünya sahnesinde yer almak isteyen kasabaların ve kentlerin katıldığı bir birliktir.

Günlük hayatın yorucu ve bunaltıcı koşuşturmasından kurtulmak isteyen insanların şehir yaşamına getirdiği yeni bir bakış açısıyla ortaya çıkan Yavaş Şehirler Hareketi, nüfusu 50 bini geçmeyen yerleşim yerlerini, getirdikleri kurallara uyulması koşuluyla hareketin işareti olan salyangoz logosuyla tastikleyerek bünyesine dâhil ediyor.

cittaslow-2

Sakin Şehir kriterleri

Sakin şehirler hareketine katılmak isteyen bir şehir öncelikle bu hareketin değerlerini benimsemeli ve Birlik Anlaşma bildirgesine imza atmalı. Her yıl farklı şehirlerde birlik üyesi şehir temsilcileri toplantılar yapıyorlar. Habitat.org.tr’nin haberine göre sakin şehir olmanın en belirgin özellikleri ise şunlar:

  • Yaşamın her alanında sadelik
  • Fast food tarzı yeme alışkanlıkları yerine yerel ve geleneksel yavaş yeme özellikleri
  • Çevreye özel önem vererek gürültüsüz, temiz ve insanlar için rahat ve sade mekanların oluşturulduğu mekanlar
  • Trafiğe araç çıkışının en az olduğu, trafik gürültüsünün olmadığı bir yaşam tarzı
  • Çevre ve şehir yapısının kalitesini artıracak bir yapının geliştirilmesi
  • Yayalar için ayrılan alanların genişletilmesi
  • Gıda ürünlerinin tamamen tabii ve ekolojik yollarla gerçekleştirilmesi
  • Yerel ve mahalli değerlerin korunması
  • İnsanlar arası iletişimi ve sohbeti oluşturacak toplantı mekanlarının oluşturulması
  • Bu anlayışların benimsenmesine karar verilmesinden sonra Sakin Şehirler Hareketi Bildirgesinin imzalanarak bu hareketin ortak logosunun kullanılması
  • Bu konuda kamu ve özel sektör bazında tanıtıcı ve destekleyici faaliyetlerin yapılması

Türkiye’de de bazı şehirler gittikçe sakinleşiyor

Türkiye’nin 2009 yılında Seferihisar’ın üyeliği ile tanıştığı ve aradan geçen sürede 8 üyeye çıkan ”sakin şehir” ağına katılmak için Şanlıurfa’nın Halfeti ilçesi de başvurdu. “Sakin şehir” ağına Türkiye’den Seferihisar’dan sonra Gökçeada/Çanakkale, Vize/Kırklareli, Perşembe/Ordu Yenipazar/Aydın, Taraklı/Sakarya, Yalvaç/Isparta ve Akyaka/Muğla katıldı.

Dünyadaki sakin şehir listesi için tıklayın.

www.habitat.org.tr

www.cittaslowturkiye.org

cittaslow