Hem kitap hem tohum kiralanabilen kütüphane

“İş birlikçi tüketim” ve “paylaşım ekonomisi” kavramlarının popülerliği artıyor. İş modellerinde, bu sürdürülebilir yaklaşımları benimseyerek fark yaratanların sayısı da her geçen gün artıyor.

Tohumların ve kitapların aynı yerden alınabilmesi zaman kazandırıyor

ABD’de, birdenbire her yerde tohum kütüphaneleri filizlenmeye başladı. Ancak Colorado sakinleri, bildiğimiz kitap kütüphanelerinden tohum da alabilmeyi zamandan tasarruf olarak görüyor olmalı ki, tohum kütüphanelerine pek uğramıyorlar. Çünkü yerel kütüphane Basalt Regional Library onlara kitaptan daha fazlasını sunabiliyor.

tohum ödünç veren kütüphane

Nasıl bir sistem izliyorlar?

Kütüphane kartı edinenlere bir paket tohum teslim ediliyor. Kütüphane üyesi, bu tohumları ekip meyve ya da sebzeleri yetiştirdikten sonra, ürünün en kaliteli ve en olgun bölümlerinden tohum hasat ediyor ve kütüphaneye teslim ediyor. Böylece tohumlar, başka kütüphane üyelerine verilere sürekli dolaşıma girmiş oluyor.

Kütüphane müdürü Barbara Milnor’a göre, internetten dijital kitap ve dergi indirilebilen bir çağda, somut tohum paketleri, insanları kütüphanelere çekmek için iyi bir yöntem. Gerçekten de müşteriler, tohum edinebilmeleri sayesinde işletme ile güçlü bağlar geliştirebilmiş.

tohum kütüphanesi

Tohumlu kitap kütüphanesi, insanların dikkatini “arka bahçende kendi yiyececeğini kendin yetiştir” konusuna çekmek açısından da oldukça önemli bir misyonu yerine getiriyor. Tohum paylaşımı, ata tohumlarını korumak ve ürün çeşitliliğini sürdürmek açısından büyük fayda sağlıyor.

Basalt Regional Library tüm bunların ötesinde, insanların sahip olduklarını paylaşabilmesinin pek çok yolu olduğuna işaret ediyor ve topluluk ruhunu canlandırıyor.. Tohum ödünç veren kitap kütüphanesi modeli; otomobil, bebek giysisi, güneş gözlüğü paylaşımı gibi diğer iş birlikçi tüketim alanlarını da hatırlamamızı sağlıyor.