Times’tan deprem uyarısı: İstanbul endişelendiriyor

denden-1İzlanda’daki yanardağın harekete geçmesi, deprem tehlikesini yeniden gündeme getirdi. İngiltere’nin en önemli yayın kuruluşlarından The Times, 2010’da deprem sebebiyle ölenlerin sayısının 223 bine çıktığına dikkat çektiği haberinde, uzak olmayan bir gelecekte deprem yüzünden bir milyon insanın hayatını kaybedeceğini öne sürdü.

 İngiliz The Times gazetesi, Samoa, Sumatra, Haiti, Şili ve Çin’de yaşanan depremleri hatırlatarak, İzlanda’daki yanardağ olayının da dünya çapında büyük sismik faaliyetlerin meydana geldiği bir dönemde ortaya çıktığına dikkat çekti. Gazete, uzak olmayan bir gelecekte meydana gelecek bir depremin tam bir milyon insanın hayatına mal olabileceğini belirterek, Sumatra ve Tahran gibi yerlerle birlikte en fazla endişe kaynağı oluşturan şehrin İstanbul olduğunu yazdı.

Bilim adamlarının Sumatra ve Tahran’da büyük bir deprem beklediğini yazan İngiliz gazetesi, İstanbul ile ilgili olarak şu sözlere yer verdi: “Diğer bir kaygı İstanbul. Bilim adamları, Kuzey Anadolu fayının kuzeybatısında bulunan bu Türk kentinin önümüzdeki 30 yılda büyük bir deprem yaşaması olasılığını yüzde 60 olarak tahmin ediyor. İstanbul son 1500 yılda en az bir düzine ciddi depreme maruz kaldı.” The Times, bilgisayar simülasyondaki ilerlemeler ve 8 binden fazla sismoloji merkezi sayesinde bilim adamlarının depremleri tahmin etme konusunda her zamankinden daha iyi bir konumda bulunduklarını belirtirken, birçok bilim adamının en riskli yerleri belirlemek için çalışmaları yaptığını ve bazı yerlerin özellikle riskli olduğunun sanıldığını kaydetti.

Gazete bu yerleri de Sumatra, Tahran ve İstanbul olarak sıraladı.

Gazeteye konuşan sismolog Profesör John McCloskey de, sadece 2010 yılında 223 bin kişinin hayatını kaybettiğine dikkat çekerek, “Uzak olmayan bir gelecekte bir milyon insanı öldüren bir deprem görmeyi bekliyorum” dedi.

 The Times, Tahran ve Kuzey Hindistan’daki geniş bir bölgesinin de sismologlarca “kırmızı alarm” bölgeleri olarak belirlendiğini hatırlatarak, buna rağmen önleyici önlemler için kaynak bulmaktaki zorluğu yaşandığına dikkat çekti. Gazete, Prof. McCloskey’nin de, “Hangi yerlerde adeta kesin gibi deprem meydana geleceğini belirleyebiliyoruz. Depremden önce Haiti’deki risk yazılmıştı. Ancak ellerimizi ceplerimize atmamız, çeyrek milyon insanın ölmesinden sonra istendi” dediğini yazdı.