Simav ara sıra tekrar canlanıp kükrüyor

Kütahya’nın Simav ilçesinde önceki gün 3,4 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Bu aktivitenin nedeni hala konuşuluyor.

12 Ekim 2011, AHDER- Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü’nden alınan bilgiye göre önceki gün saat 13:38’de merkez üssü Simav ilçesine 6 kilometre mesafedeki Ahlatlıçeşme köyü olan 3,4 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Yerin 3.2 kilometre altında meydana gelen depremde herhangi bir can ve mal kaybı yaşanmadı. Depremi hisseden vatandaşlardan bazıları kendilerini panik halinde sokağa attı. Öğrenciler de dershaneleri boşaltarak, okul bahçesine çıktı. Yaşanan paniğin ardından vatandaşlar ev ve işyerlerine, öğrenciler de sınıflarına girdi.

Anadolu Üniversitesi Uydu ve Uzay Araştırmaları Enstitüsü Yer Bilimleri ve Mühendisliği Birimi Koordinatörü Prof. Dr. Berkan Ecevitoğlu, Kütahya’nın Simav ilçesinde 19 Mayıs’ta meydana gelen 5,9 büyüklüğündeki depremin dünyada nadir karşılaşılan bir durum olduğunu söyledi. Prof. Dr. Ecevitoğlu normal depremlerin artçılarıyla 3 ay içinde söndüğünü belirtirken şu bilgileri verdi: “Marmara depremi 48. gününde artçı yaptıktan sonra söndü. Erzincan’da da yaklaşık bir ay önce 5,6’lık deprem oldu ve söndü. Depremlerin normal davranışı budur. Simav’daki olay çok farklı. Bu kadar zaman geçmesine karşın aktivite hala sönmeden devam ediyor. Bu normal ve beklenen bir durum değil. Bu aktivitenin nedeni anlaşılmalıdır. Bazı arkadaşlar depremin nedenini yağışlara bağlıyor. Bazıları, aşağıda bir magmatik sokulumun varlığından bahsediyor. Bu deprem normal bir tektonik hareket değil. Bunun incelenmesi çok önemli, Simav’da derin sismik yansıma çalışması planlıyoruz. Bunu birkaç güçlü kurumun ortaklığıyla yapacağız. Simav’daki depremin altından tektonik nedenler değil de başka nedenler çıkarsa bu durum 5’lik, 6’lık depremlerin sık sık olacağını gösterir. Simav’ın fay kırığının ötesine taşınması söz konusu olabilir. Simav’da standart tektonizma olsaydı, bu deprem çoktan sönerdi. Simav ara sıra tekrar canlanıp kükrüyor. Simav’da bugüne kadar 2 binden fazla deprem meydana geldi.”
Ayrıca Kandilli’nin deprem kayıtlarında her gün mutlaka bir-iki Simav depreminin çıktığını belirten Prof. Dr. Ecevitoğlu şunları söyledi: “Orada depreme neden olan olayların farklı olduğunu düşünüyoruz. Orada çalışırken onlarca kilometreye inmemiz gerekiyor. 30 kilometre gidip gelebilecek sismik dalgalar üretebilmemiz lazım. Bunun için Türkiye Kömür İşletmeleri’nden yardım istedik. Simav’da deprem üreten faya dikine yaklaşık 30 sondaj yapacağız. Her sondaj yaklaşık 14 metre derinliğinde olacak. Dinamitle patlatmalar yapacağız. Sismik yansıma yöntemiyle yerin altını dinleyeceğiz. Simav’daki deprem dünyada nadir karşılaşılan bir durumdur. Çalışma sonucunda ‘şu beldeler güneye veya kuzeye taşınsın’ diyebiliriz.”