Termonükleer enerji elde edilmesinin yolları aranacak

İnsanoğlu, geleceğin en ciddi sorunlarından enerji yokluğuna karşı tarihin en önemli deneylerinden birine hazırlanıyor. Maliyetinin 15 milyar Euro’yu bulması beklenen deneyde, Uluslararası Termonükleer Deneysel Reaktör’de (ITER) güneş taklit edilerek, temiz ve sonsuz termonükleer enerji elde edilmesinin yolları aranacak.

08 Temmuz 2011, AHDER- Güneşin enerji üretim yöntemini taklit ederek düşük maliyetli tükenmez enerji kaynağı yaratmayı amaçlayan ITER test çalışmaları gelecek ay başlayacak. Fransa’nın güneyindeki Cadarache’ta yüzlerce bilim insanının katkılarıyla çalışmaları süren dünyanın ilk nükleer füzyon reaktörünün en büyük amacı, dünyayı kirliliğe ve küresel ısınmaya yol açan fosil yakıtlardan kurtarmak.Nükleer füzyon, sera etkisi yaratan gaz yaymıyor ve çok düşük seviyede nükleer atık üretiyor. Termonükleer reaktörde yakıt olarak yüksek sıcaklıkta bir plazma (serbest çekirdekler ve serbest elektronlardan oluşan karışım) kullanılıyor.

Reaktörün 7.2 milyar dolar olarak öngörülen maliyetinin 15 milyar Euro’ya çıkması ise ITER projesine üye ülkeleri zora soktu. Yüzde 45’i AB’ye, kalanı Çin, Hindistan, Güney Kore, Japonya, Rusya ve ABD’ye ait olan projenin hayata geçme tarihi 2019’a uzatıldı.