60 saniyede Deprem Şiddet Haritası çıkarılacak
Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü ‘ELER’ adlı bir yazılımı tanıttı. ELER ile depremden 60 saniye sonra şiddet haritası çıkartılacak. Harita, depremin etki alanı, sarsıntının derecesi, derinliği, potansiyel hasarın boyutu ve yapılara muhtemel etkileri hakkında önemli bilgiler verecek.
1 Şubat 2011, AHDER- Deprem Araştırma Enstitüsü Müdür Yardımcısı Doç. Dr. Nurcan Meral Özen, hızlı müdahale ve arama kurtarma ekiplerinin yönlendirilmesinde bu bilgilerin çok önemli olduğunu söyledi.
ABD, İtalya ve Japonya’da son birkaç yıldır, bu tür çalışmalarla maksimum ivme, hasar ve can kaybı haritaları üretildiği söyleyen Özen, “Artık, Deprem Mühendisliği Anabilim Dalı’nca geliştirilen ELER ile depremden hemen sonra otomatik olarak haritalar üretilmektedir. Söz konusu haritalar 2011’de medyaya her depremden sonra gönderilecek” dedi.
Deprem Şiddet Dağılımı haritaları sms ile cep telefonunuza gelecek
Ulusal Deprem İzleme Merkezi Müdürü Dr. Doğan Kalafat ise haritaların, hangi yerleşim yerlerinin ne kadar etkilendiği, can kayıplarının ne kadar olabileceğini gibi konularda önemli bilgiler verdiğini belirtti. Kalafat, “Haritaları hızlı şekilde elektronik faks ve e posta ile gönderiyoruz. Bu yılki planlamamız bu haritaları sms ile de cep telefonlarınıza iletmek olacak” dedi.
Yeni sistemle Deprem Şiddet Dağılım Haritaları 60 saniyede üretiliyor
17 Ağustos depreminin şiddet haritasının anket yöntemiyle 2 ayda hazırlandığı vurgulanan Kalataf, yeni sistemde ise bu haritaların 60 saniyede üretildiğini söyledi.
Kalafat, İngiltere merkezli Uluslar arası Deprem Tespiti Ağı Başkanı Prof. Dr. Elçin Halilov’un “2011-2015 arası İstanbul ve İzmir’de şiddetli deprem olasılığının yüksek olduğu açıklamasını şöyle değerlendirdi: “Depremlerin önceden belirlenmesi araştırma safhasında olan bir konudur. Deprem kaotik bir olay. Birinde gördüğünüzü diğer depremlerde göremiyorsunuz. Bu açıklamaların tamamı hipotez olarak kalır”.