Ceyhan depreminin 12.yıldönümü

Ceyhan depreminin 12.yıldönümü dolayısıyla düzenlenen basın toplantısında İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Adana Şube Başkanı Abdullah Bakır, Türkiye’de nüfusun yüzde 98’inin deprem kuşağı üzerindeki bölgelerde yaşadığını belirterek, tüm toplumsal yaşamın deprem tehlikesine göre tanzim edilmesi gerektiğini söyledi.

28-Haziran-2010, Ceyhan depremini unutmayacaklarını, unutturulmasına izin vermeyeceklerini, görev ve sorumlulukları hatırlatmaya devam edeceklerini vurgulayan  Bakır, sözlerine şöyle devam etti: “Ceyhan depreminde 145 insanımız hayatını kaybetti. Bin 517 vatandaşımız yaralandı. 48 bini az hasarlı, 19 bini orta ve 9 bini ağır hasarlı olmak üzere yıkılanlar da dahil 76 bin konut ve işyeri depremden etkilendi. Saklanmak istenen gerçekler elbette Adana’yla sınırlı değil. Deprem bir Türkiye gerçeği olarak karşımızda durmaktadır. Bir doğa olayı olan deprem ne yazık ki ülkemizde doğal afete dönüşmekte ve telafisi mümkün olmayan sonuçlara yol açmaktadır. Dünya üzerindeki aktif deprem kuşaklarından birinin üzerinde bulunan ülkemiz topraklarının yüzde 96’sı farklı oranlarda deprem tehlikesi altındadır. Nüfusunun yüzde 98’i deprem kuşağı üzerindeki bölgelerde yaşamaktadır. 1903 yılından bugüne 26 büyük deprem meydana gelmiş ve resmi rakamlara göre bu depremlerde 100 bine yakın insanımız hayatını kaybetmiştir.”

Gerek yapılar için gerek yapı üretim sürecinde bulunan ve sorumluluk üstlenenler için “Mali Sorumluluk Sigortası” ve “Mesleki Sorumluluk Sigortası” getirilmesi gerektiğini belirten Bakır, sözlerini şöyle tamamladı: “Emredici plandan tanımlayıcı plana geçilmeli, coğrafi bilgi sistemi oluşturulmalı ve uydu teknolojileri devreye alınmalı, deprem önlemleri için dış kaynaklı fon yerine genel bütçeden pay ayrılmalıdır. Güçlendirme çalışmaları acilen tamamlanmalı, yıkılması gereken binalar yıkılmalı, bütün bu işler için gereken para genel bütçeden sağlanmalıdır. Güçlendirme çalışmaları hükümetin merkezi plan ve programı kapsamında ele alınmalı, kamuoyu güçlendirilmeye ihtiyaç duyulan ve güçlendirilmesi tamamlanmış binalar konusunda bilgilendirilmelidir. Deprem Fonu’nda biriken paralar amaç dahilinde değerlendirilmeli ve özelikle güçlendirme, yenileme çalışmaları için kullanılmalıdır.