Deprem sırasında ne yapmalıyız?
Deprem anında ne yapacağınızı, nerede duracağınızı biliyor musunuz? Deprem sırasında düşen, savrulan cisimlerden patlayan camlardan nasıl korunabiliriz?
Sarsıntı hissedilir hissedilmez: Çök-kapan-tutun hareketini yapmalıyız.
Güvenli gördüğünüz bir yerde veya sağlam bir nesnenin yanında veya altında iki diz yerde olacak şekilde ÇÖK’ün.
Özellikle sırtınız pencerelere dönük bir şekilde parmaklarınızı birbirine kilitlemeden bir el ensede, bir el başta olacak şekilde KAPAN’ın.
Sarsıntı sona erene kadar koltuk, oturma grubu veye masa gibi ağır ve büyük cismin yanındaysanız bir el neseneye TUTUN’un.
Bu posizyonla; paniği engelleriz ve hedef küçülterek bize zarar verebilecek cisimlerden korunabiliriz. Örneğin, zemin sarsılmaya başladığında veya büyük bir patlama duyulduğunda herkesin çök-kapan-tutun hareketini yapması gerekir. Vücudun kapladığı alanı küçülten bu davranış, bizi havada uçuşan, saçılan ve dökülen cisimlerden koruyacak ve onlara hedef olmayacak bir yerde yapılmalıdır.
Burada önemli olan güvenli olarak belirlediğimiz alanda hedef küçültmek ve sakin olmaktır.
Gerçek bir depremde insanların paniğe kapılmadan doğru hareket etme şansının her çök, kapan, tutun egzersiziyle iki kat arttığı bilimsel olarak ispatlanmıştır. Önceden prova yaptığımızda, olası bir deprem anında reflekslerimiz otomatik olarak bizi bu doğru davranışları yapmaya yöneltecektir.
Sarsıntı sırasında aynı odada çocuğunuz ile birlikte olmamanız halinde sarsıntı sürerken ona ulaşmaya veya onu yanınıza getirmeye çalışırsanız hareket eden kim ise o zarar görecektir. Bunun yerine doğru davranış biçimini – Çök – Kapan – Tutun Pozisyonu – bir oyun gibi evin en küçük ferdi ile oynayıp sık sık tatbik etmeniz onun da farklı bir mekanda iken ‘deprem’ diye bağırdığınızda ‘ÇÖK – KAPAN – TUTUN’ hareketini tıpkı oyundaki gibi uygulamasına yardımcı olacaktır.
Deprem, uçak, tren vb. kazalar, bomba veya bomba tehdidi, şiddetli fırtına gibi tehlikelerde çök-kapan-tutun hareketini uygulayarak kendinizi koruyabilirsiniz. İleri seviye eğitimlerimize katılarak, genel tehlikelerde çök-kapan-tutun hareketini nasıl yapmanız gerektiği konusunda bilgi sahibi olabilirsiniz.