Film: Çöpün tadına bak
İnanılmaz ama gerçek: Yiyeceklerimizin yarısından çoğu çöpe gidiyor – çoğu çiftlik ile mağaza arasındaki yolda; yani daha soframıza, tabağımıza bile ulaşmadan önce! Avrupa’daki evlerde, her yıl 200 milyar avroya eşdeğer yiyecek çöpe atılıyor. Bu, dünyanın en büyük gıda şirketi Nestlé’nin senelik cirosuna eşit! Avrupa’da çöpe atılan yiyecekler, dünyadaki bütün aç insanları ikişer kez doyurmaya yeter.
Tarım için büyük miktarlarda enerji, su, gübre ve zirai ilaç bir çırpıda tüketiliyor. Tarla açmak için yağmur ormanlarındaki ağaçlar kesiliyor; sera gazlarının üçte birinden fazlası tarımdan kaynaklanıyor. Ne zaman bir yiyecek çöplükte çürüse, küresel ısınmadaki payı karbon dioksitten 25 kat fazla olan metan gazı atmosfere karışıyor. Gıda israfını yarı yarıya azaltmak bile, dünya iklimi açısından otomobillerin yarısını ortadan kaldırmaya eşdeğer bir yarar sağlayacak.
Film yapımcısı Valentin Thurn, bu israf üzerine market çöplüklerinde uluslararası ölçekte bir araştırma yaptı. Bu araştırma, çöplüklerde, bir kısmı halen ambalajlı olan ve son kullanma tarihi geçmemiş, tamamen yenebilir durumda olan çok büyük miktarda yiyeceği belgeledi. Bu film bu sorumsuzca israfın, küresel kıtlıktaki payının izini sürüyor ve dünyanın dört bir yanında, bu akıl almaz israfa son verme çabalarını inceliyor.
TASTE THE WASTE’in yönetmeni dünyayı dolaşarak yiyeceklere daha saygılı davranan ve israfa karşı alternatifler geliştiren insanlarla konuşuyor. Çiftçilerin, ahçıların, süpermarket yöneticilerinin ve çöpten geçinenlerin anlattığı inanılmaz ve büyüleyici öyküler, başka yollar da olduğunu gösteriyor.