İklim değişikliği konusunda korkutucu bir kırılma noktası meydana geldi

9 Mayıs Perşembe günü iklim değişikliği konusunda korkutucu bir eşiği aştık.

Bilim adamlarının ve çevre gönüllülerinin gözü son birkaç haftadır,  atmosferdeki karbondioksit oranının izlendiği Hawai’deki Mauna Loa Gözlem İstasyonu’ndaydı.

9 Mayıs Perşembe günü korkulan noktaya gelindi. İzlemeyi gerçekleştiren NOAA’nın (Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi) açıklamasına göre; karbondioksitin günlük konsatrasyon oranı 400 ppm’e yükselerek insanlık tarihi boyunca görülen en yüksek orana uklaştı.

400ppm

400 ppm neden bir kilometre taşı?

Efsanevi NASA araştırmacısı James Hansen, 1988’de iklim değişikliğinin en kötü sonuçlarına maruz kalınmayacak ve güvenli sayılabilecek oran olarak 350 ppm’i işaret etmişti. Bugün biz, bu oranın 50 ppm üzerindeyiz.

Çevreci grup 350.org’un kurcusu Bill McKibben, gelişmeleri “Her nasılsa son 50 pmm’de Kuzey Kutbu’nu erittik, sonraki 50 pmm’de neler olacağını göreceğiz” şeklinde değerlendiriyor.

Bilim adamları, 400 ppm karbondioksit oranının ilk olarak geçtiğimiz yaz görüldüğünü ancak bunun çok kısa süren geçici bir yükseliş olduğunu belirtiyor. Geçtiğimiz perşembe gözlenen 400 ppm sayısı, ise günlük ortalamayı ifade eden kalıcı bir değişim.

four-hundred-ppm-milestone-reached

Harekete geçersek tekrar 350 ppm’e dönebiliriz

James Hansen, karbon salınımı konusunda aksiyon alınması ve örneğin 2030’da dünya çapında kömür kullanımının sona ermesi durumunda tekrar 350 ppm değerine geri dönebileceğimiz görüşünde.

McKibben’e göre ise asıl kilometre taşı 400 ppm değil, iklim değişikliğinin önüne geçmek için bir şeyler yapmaya başlayacağımız gün.