Japonya’da depremin ardından nükleer sızıntı

 Japonya’daki deprem sonrasında nükleer santrallerde yaşanan patlamalar nedeniyle, Dünya nükleer enerjiyi sorguluyor. Nükleer sızıntı olasılığı, nükleer çağın sonunun geldiği yorumlarına neden oluyor.

14 Mart 2011, AHDER- Deprem ve tsunamiden zarar gören ülkenin kuzeydoğusundaki Fukuşima 1 nükleer santralinin 2 numaralı reaktöründe  meydana gelen patlama sırasında, reaktörün koruma kabı zarar gördü. Biliminsanları durumun ciddiyetine dikkat çekerek şu yorumu yapıyor, “Merkezi Viyana’da bulunan Atom Enerjisi Kurumu’na göre, dünya genelinde, faal durumdaki 442 ticari nükleer santralin yüzde 20’si önemli derecede sismik faaliyetin olduğu bölgelerde inşa edilmiş durumda. Bu yetkililere göre artan enerji ihtiyacını karşılamak için 20 yıl içinde 350 yeni santral inşa edilmesi planlanıyor ve bu durum, bir doğal felaket sonucu nükleer facia yaşanması riskinin artması anlamına geliyor.” Çernobil’in manevi sonuçlarıyla başetmenin yıllar aldığını ifade eden uzmanlar, “Fukuşima felaketini unutmak da bir o kadar alabilir” diye konuşuyor.

Nükleer enerji ile ilgili güvenlik kaygılarının arttığına ve desteğin azaldığına dikkat çeken biliminsanları, “Çernobil’den sonra Uluslararası Atom Enerjisi siki güvenlik kuralları getirdi. Ancak aradan 20 yıl geçmesine rağmen, bu kurallar hâlâ istenirse uygulanıyor. Nükleer enerjiyle ilgili anlaşılabilir hassasiyetlerine ve teknolojide dünya lideri olmalarına rağmen Japonlar bile felaketten etkilenmeyecek reaktörler yapamıyorsa kim yapabilir ki?” diyor.