Marmara depremi uzman görüşleri

Marmara Denizi’nde olan 5,2 büyüklüğündeki deprem uzmanları böldü. Bazıları “Bu büyük İstanbul depreminin habercisi” derken bazı uzmanlar aksini savundu.

28 Temmuz 2011, AHDER- Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) Danışma Kurulu Üyesi Prof. Dr. Orhan Tatar ”Marmara Denizi içinde şu anda kırılmayı bekleyen 170 kilometre uzunluğunda bir fay parçası bulunuyor. Bu, yüzey kırığı ve yapılarda hasar oluşturmamakla beraber ciddiye alınması gereken bir deprem. Bu deprem bizleri uyarmıştır. Şimdi yapılacak olan şey, soğukkanlı davranmak, en hızlı şekilde kendimizi olası büyük depreme hazırlamaktır.” dedi.

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü (KRDAE) Ulusal Deprem İzleme Merkezi (UDİM) Müdürü Dr. Doğan Kalafat, depremin, Marmara Denizi’nin normal bir aktivitesi olduğunu belirterek, “Şu an için korkulacak bir durum söz konusu değildir. Vatandaşlarımıza sakin olmalarını tavsiye ederim” diye konuştu.

İTÜ Maden Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Naci Görür: “Marmara üzerinde fayları haritalayan ekibiz. Bu deprem bizim uyarılarımızı destekler nitelikte. Büyük depremin habercisidir. Bu bölgede beklediğimiz bir deprem var. En az 7,2 büyüklüğünde bekliyoruz. 2029’a kadar her hangi bir zamanda olmasını bekliyoruz. Bu depremle, Marmara’nın tabanının gerildiğini, ve enerji biriktirdiğini, zamanla deprem ürettiğini anlamalıyız”

Prof. Dr. Ahmet Ercan: “6 dereceye kadar deprem olmasını bekliyoruz. Deprem 6 saniye sürdü. Kırılmalar oluşmuştur. Tekirdağ koyunda sanki bir kırık yoluyla güneye doğru sapma durumu var. Bir depremin habercisidir bu. Ama daha büyük deprem olacağı yönünde bir beklentim yok. Daha büyük bir deprem için onlarca yıl gerekiyor. Bu bölgede yıkıcı olması için 6,5’tan fazla olması gerekiyor. Halkımız tatillerini rahat geçirsin.”

İstanbul Üniversitesi Jeofizik Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Oğuz Gündoğdu: “Kırılmasını düşündüğümüz fayın üzerinde gibi görünüyor. Sürpriz değil. Marmara üzerinde bu zamana kadar 5’in üzerinde bir deprem olmamıştı. Bu işlerle uğraşan biri ‘merak etmeyin, birşey olmaz’ diyemez. Kesin olarak, ‘büyük deprem olmaz ya da kesin olur’ diyemem”

Yıldız Teknik Üniversitesi Doğa Bilimleri Araştırma Merkezi Başkanı Prof. Dr. Şükrü Ersoy: “Büyük deprem oluşturabilecek yerlerden biri. 5,2 yer kabuğunu kırmaz ama oradaki fayın dinamik olduğunu gösterir. Depremin habercisi olabilir, küçük de geçiştirilebilir. Söylediğimizin garantisi yok ama kırılma boyu küçük olursa 7’den küçük olur.”