Prof. Dr. Işıkara Tunceli’de

AHDER Onursal Başkanımız Prof. Dr. Ahmet Mete Işıkara, “Ülkemizin bir deprem ülkesi olduğu gerçeğinin maalesef çok geç farkına vardık.” dedi.

Afete Hazırlık ve Deprem Eğitimi Derneği (AHDER) Onursal Başkanımız Prof. Dr. Işıkara, “Ülkemizin bir deprem ülkesi olduğu gerçeğinin maalesef çok geç farkına vardık. ve 17 Ağustos’a kadar inanılmaz derecede sorumsuz yaşadık” dedi.

“Deprem dede” olarak tanınan Prof. Dr. Işıkara,  Tunceli Afet ve Acil Durum Müdürlüğünün 1-7 Mart Deprem Haftası dolayısıyla düzenlediği “Toplum Liderlerini Teşkilatlandırma Projesi, Afet Zararlarını Azaltma Programı” konulu konferansta yaptığı konuşmada, Türkiye’nin bir deprem gerçeğinin bulunduğunu, bunun 17 Ağustos 1999 tarihinde meydana gelen depremin ardından fark edildiğini belirterek, bu tarihin milat olduğunu ifade etti.

Ülkenin depremler nedeniyle insan kayıplarının yanı sıra ağır ekonomik kayıplara da sahne olduğunu söyleyen Prof. Dr. Işıkara, şöyle konuştu:

“Dolayısıyla 17 Ağustos bir milat oldu, ne zaman İstanbul17 Ağustos depremini hissetti, bakın yaşadı demiyorum, hissetti, yer yerinden oynadı. Yaşayan kimlerdi; Kocaeli, Sakarya, Düzce ve Bolu yaşadı. O zaman ‘biz deprem ülkesinde yaşıyormuşuza’ geldik. Neden- çünkü, ekonomi, ticaret, kültür, sanat İstanbul’da. Ne zaman İstanbul bunu hissetti işte o zaman ülkemizin bir deprem ülkesi olduğu gerçeğinin maalesef çok geç farkına vardık. ve 17 Ağustos’a kadar inanılmaz derecede sorumsuz yaşadık. ve ondan sonraki süreçte de, o sorumsuzluğun bedelini acı bir şekilde ödemeye devam ediyoruz.”

17 Ağustos depreminin ardından devletin iki önemli adım attığını söyleyen Işıkara, sözlerini şöyle sürdürerek:

“Bunlardan bir tanesi afet yönetimi Türkiye’de çok başlıydı. ve bunu en iyi hissedenlerden biri bendim,Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü olarak. Dolayısıyla o çok başlı sistemi, Afet Acil Durum ve Yönetimi Başkanlığını oluşturdu, bir başbakan yardımcısına bağladı. Bu atılan en önemli adımlardan biriydi. İkincisi de toplum eğitim konusunda çok önemli adımlar atılmaya başlandı. Bu çok önemli adımlar dediğimiz zamanda özellikle Türk Kızılayının, Toplum Liderlerini Teşkilatlandırma Projesi’nin ülke genelinde uygulanmasına başlandı.”

Sahneye aldığı iki öğrenciye uygulamalı olarak deprem anında yapılması gerekenler hakkında bilgi veren Prof. Dr. Işıkara, öğrencilerden sahnede öğrendiklerini evde uygulamalı olarak aile bireylerine öğretmesini istedi.

Konferansın sonunda hafta dolayısıyla düzenlenen resim, şiir ve kompozisyon yarışmasında dereceye girenlere ödülleri Vali Mustafa Taşkesen ve Prof. Dr. Ahmet Mete Işıkara tarafından verildi.

Tiyatro gösterisi ve müzik dinletisiyle sona eren konferansa, 4. Komando Tugay Komutanı Tuğgeneral Metin Akaya, İl Jandarma Komutanı Kurmay Albay Timurcan Ermiş, Vali Yardımcısı Ali Güldoğan, Emniyet Müdürü Hayati Yılmaz, İl Afet ve Acil Durum Müdürü Ahmet Memiş, çeşitli kurum müdürleri, öğretmenler, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.