Yeni Zelanda’da 7.0’lık depremde can kaybı yaşanmadı
Deprem kuşağında bulunan ve “Sallanan Ada” olarak da bilinen Yeni Zelanda’nın ikinci büyük kenti Christchurch, 7 büyüklüğünde bir depremle sarsıldı. Çok sayıda bina yıkıldı, köprüler çöktü, yollar ikiye bölündü. Ancak sadece iki kişi ağır yaralandı.
04 Eylül 2010-AHDER, Amerikan Jeolojik Araştırmalar Merkezi’nden (USGS) alınan bilgiye göre, 7.0 büyüklüğündeki deprem Christchurch’ün 45 kilometre batısında ve 5 kilometre derinlikte yerel saatle 04.35’te meydana geldi.
40 saniye süren depremde, can kaybı yaşanmazken sadece 2 kişi ağır yaralandı. Bir yaralının üzerine üzerine baca çöktüğü, diğerinin ise cam kırıklarıyla yaralandığı öğrenildi. Can kaybı yaşanmasa da deprem ağır maddi hasara yol açtı. Güney Ada’daki 342 bin kişilik kentte, eski binalar hasar gördü, yollar yarıldı, köprüler çöktü, gaz ve su hatları hatları gördü, elektrik hatları kesildi kısacası alt yapı yerle bir oldu. Merkez üssü kente sadece 7 km. uzakta bulunan depremden sonra hemen hareket geçen kurtarma ekipleri, her ihtimale karşı çöken bütün binaları tek tek kontrol ederek, enkaz altında kalan olup olmadığına bakıyor.
Deprem nedeniyle elektrik, gaz ve su kesintisi olduğu belirtildi.
Pasifik Tsunami Uyarı Merkezi, depremin ardından tsunami alarmı verilmediğini bildirdi.
Polis, yağmacıların ülkenin güneyindeki Christchurch kentinde zarar gören dükkanlara girdiğini ve malları gasp edenlerin tutuklandığını kaydetti. Sokağa çıkma yasağı ilan edildi.
1.4 milyar dolarlık hasar
Hasar tespit çalışmaları için bölgeye giden Yeni Zelanda Başbakanı John Key, “Maddi zararımız çok büyük. Çok sayıda bina yerle bir oldu. Depremde kimsenin hayatını kaybetmemesi bir mucizedir” diye konuştu.
Hasarın tam olarak belirlenmesi için aylar geçmesi gerektiğini ifade eden Key, ilk belirlemelere göre tamirat için en az 2 milyar Yeni Zelanda Doları (1.4 milyar ABD Doları) gerektiğini söyledi. Deprem en çok Christchurch kentini etkiledi.
Neden ucuz atlatıldı?
‘Evlerini, kayalık bölgelere kurmuşlar’
Türkiye Jeofizik Kurumu Derneği Onursal Başkanı Prof. Ahmet Ercan, Yeni Zelanda’daki depremin az hasar yaratmasının, fay kırığının yanal akım olmasından kaynaklandığını belirtti. Ercan, “Düşey atımlı kırıklar olsaydı, tsunami meydana gelirdi. Binalarını kayalık bölgelere kurmuşlar, depreme göre inşa edilmiş. Bu nedenle deprem sallıyor, hasar veriyor ama kimse ölmüyor. Çıkartmış olduğu enerji bakımından Gölcük, bu depremden yaklaşık 3 kat büyüktü ” dedi.
‘Binalar yönetmeliğe uygun inşa edilmiş’
İstanbul Teknik Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Mekanik Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Pelin Gündeş Bakır, “Şehir, faya çok yakın ve depremin şiddeti çok yüksek. Hasarın meydana gelmemesi, tamamen deprem yönetmeliğine uygun yapılan binalarla mümkün olmuştur. Burada binaların kolonun kirişle kesiştiği nokta çelikle sarılıyor. Yeni Zelanda’da binaların bu yöntemle yapılmasını sağlayan yönetmelikler var. Beton tek başına bırakılmıyor” diye konuştu.
Depremden sonra uçak kazası
Yeni Zelanda’ya bağlı Güney Adası’nda paraşüt okuluna ait küçük uçağın düşmesi sonucu 9 kişinin öldüğü açıklandı. Polis, uçakta bulunan bir pilotla 8 yolcunun hayatını kaybettiğini belirtti. Yetkililer, uçağın Fox Glacier bölgesindeki bir pistten havalandıktan sonra meydana gelen patlamadan sonra yanarak düştüğünü söyledi.