Bursa’nın deprem haritasının çıkarılmasına İMO’dan tepki

Bursa Büyükşehir Belediyesi ile TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi (TÜBİTAK-MAM) arasında imzalanan “Deprem Risk Haritası Çıkarılması” protokolüne İMO’dan (İnşaat Mühendisleri Odası) tepki geldi.

23 Aralık 2010, AHDER-İMO Bursa Şubesi Yönetim Kurulu’ndan yapılan yazılı açıklamada, Türkiye Deprem Bölgelesi Haritası’nın Bayındırlık ve İskân Bakanlığı tarafından 1996 yılında hazırlandığı hatırlatıldı ve  yapılan protokolle ilgili olarak “Bursa’nın Deprem Haritası Çıkarılıyor” sözlerinin kullanılmasının doğruluğunun tartışılması gerektiği görüşüne yer verildi.

Bursa’nın merkezi zaten 1.derece deprem bölgesi

Türkiye Deprem Bölgeleri Haritası’na göre, Bursa şehir merkezinin de bulunduğu büyük bir kısmın 1. derece, diğer kısımlar ise 2. Derece deprem bölgesinde bulunduğu vurgulanan açıklamada, şu eleştiriler yönetildi: imzalanan protokolle Bursa’nın deprem bölgesi mi değişecektir? Bursa şehir merkezi zaten 1. derecedir. Deprem haritasına göre bundan daha riskli bölge yoktur. Dolayısıyla bu bilinen bir husustur. ‘Bu protokol çerçevesinde yapılan çalışmalardan kullanılabilecek veriler var mıdır?’ sorusuna maalesef’ var’ şeklinde kesin bir cevap veremiyoruz.”

Bursa için yapılması gerekenler açık

Deprem konusunda yapılması gerekenin son derece açık olduğuna işaret edilen açıklamada, şu ifadeler kullanıldı: “Deprem bilimine göre, Bursa’da deprem bugün ya da 50 yıl sonra, ama mutlaka olacaktır. Bunu gereğinden fazla tartışmanın anlamı nedir? Kaçak yapılaşma ve mevcut kalitesiz yapı stoku, Bursa’nın kan kay bettiği atardamarlardır.” Açıklamada, 17 Ağustos 1999 depreminin ardından hazırlanan jeolojik-jeofizik-geoteknik değerlendirme raporlarının revize edilerek yeni raporların oluşturulmasının daha iyi olacağı belirtildi.