Doğu Anadolu ve Ege de risk altında

TBMM, deprem uzmanlarıyla  görüşerek Türkiye’nin deprem riski haritasını çıkardı.  İstanbul dışında Ege’de tsunami olabileceği Bingöl civarı ile Maraş- Kırıkhan fay bölgesinin de risk  taşıdığı belirtildi.

16 üyeli TBMM Araştırma Komisyonu’nun çalışmalarıyla hazırlanan Türkiye’nin kapsamlı bir deprem haritasında İstanbul, Ege Bölgesi ve Doğu Anadolu Bölgesi üzerinde ağırlıklı olarak duran uzmanlar, Türkiye’de Kuzey Anadolu fayı ve Doğu Anadolu fayı olmak üzere iki büyük fay hattı bulunduğunu, Ege Bölgesi’nde bulunan fayların da büyük bir deprem oluşturma riski taşıdığını belirtti. Uzmanlar, bundan sonraki depremin, Kuzey Anadolu fayında Marmara Denizi’nde, Doğu Anadolu fayında Elazığ’ın Palu ilçesiyle Bingöl arasındaki bölgede olmasının beklendiğini anlattı. En riskli bölgelerle ilgili detaylar:

İSTANBUL: Marmara Denizi’ndeki fay hattında gerçekleşmesi beklenen depremle ilgili  Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı Deprem Dairesi Başkanı Murat Nurlu, İstanbul’da olası bir depremin şiddetinin en az 7 büyüklüğünde olacağını, 32536 kişinin öleceğini ve 81828 kişinin yaralanacağını söyledi.
İstanbul Teknik Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Naci Görür ise şunları söyledi: “Beklenen deprem 7.2’den az olmayacak. 70 kilometrelik hat bir kerede kırılacak. Kumburgaz çukuru, Büyükçekmece’ye 10 kilometre mesafeden geçiyor ve bu nedenle çok tehlikeli olacak. Adalar’ın güneyinden geçen Çınarcık çukuru kınlırsa, bu da 7.0 büyüklüğünde bir deprem üretecek. En olumsuz senaryo, tamamının tek bir seferde kırılması. Bu da tahmini olarak 7.6 büyüklüğünde bir deprem yaratacaktır.”

Görür, Çınarcık yakınındaki küçük faylarının kırılması durumunda 6.0 büyüklüğünde bir depremin beklendiğini  bu bölgenin tsunami yaratma riski bulunduğunu ve Tuzla’nın güneyinin risk altında olduğunu ifade etti. Görür, Kartal, Maltepe ve Pendik bölgeleri için de uyarılarda bulundu.
EGE: TMMOB Yönetim Kurulu üyesi ve İstanbul Üniversitesi Jeofizik Mühendisliği öğretim üyesi Yrd. Doç. Oğuz Gündoğdu, Ege Bölgesi’nde uzun zamandır deprem olmadığını belirterek, “Hareketlilik bizim açımızdan iyidir. Ege Bölgesi şu an çok sessiz. Biz sessizlikten hazzetmeyiz” dedi. Gündoğdu, Girit ve Rodos adaları merkezli bir depremin, Ege Bölgesi’nde büyük bir tsunami yaratabileceği uyarısında bulundu.

Bingöl ve çevresinde risk yüksek

DOĞU ANADOLU: MTA’da görevli Jeoloji Yüksek Mühendisi Dr. Erdal Herece, Elazığ’da meydana gelen depremin bölgede beklenen deprem olmadığını belirtti. Herece, “Palu’nun doğusu ve Bingöl arasında 7 ve üzeri büyüklükte deprem riski sürüyor” dedi. Samsa Boğazı ve Bingöl Yedisu arasında büyük bir deprem beklediklerini ekleyen Herece, Maraş-Türkoğlu ve Türkoğlu Kırıkhan fay bölgesinin de risk taşıdığını, Suriye’deki fay hareketliliğinin Hatay bölgesini etkileyeceğini bildirdi.

Sadece İstanbul risk altında değil

DİĞER İLLER: ODTÜ Deprem Mühendisliği Araştırma Merkezi Başkanı Prof. Polat Gülkan, İstanbul üzerinde yoğunlaşılmasını eleştirerek
Bursa, Malatya, Adıyaman, Kahramanmaraş, Denizli ve Bolu’nun da en az İstanbul kadar riskli olduğunu vurguladı.