Deprem Erken Uyarı Sistemi için Türkiye’nin 20 yılı var

Depremin ne zaman olacağını bilmek şimdilik mümkün değil ama Japonlar yıllar süren çalışmaların sonunda depremden 30 saniye önce cep telefonu mesajı ile depremi haber veren bir sistem geliştirdiler. Peki, bu erken uyarı sisteminin Türkiye’de uygulanması mümkün mü?

07 Ekim 2010, AHDER– Türk deprem uzmanları, 5 Ekim Salı günü  Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü’nde düzenlenen ”Deprem ve Tsunami Erken Uyarı Uygulamaları Çalıştayı’nda” Japon meslektaşları ile bu soruya yanıt aradılar.

Çalıştay’a Tokyo Üniversitesi’nden katılan Japon bilim adamı Shinya Tsukada, “Erken uyarı sistemi için 7 sene boyunca çalıştık, artık cep telefonuyla vatandaşlarımızı uyarabiliyoruz”  dedi.

Japonya’da 1000 deprem baz istasyonu sayesinde deprem sarsıntılar daha hissedilmeden 30 saniye önce mesajla halka iletiliyor. Çalıştay’da bu sistemin Türkiye’de uygulanabilirliği tartışıldı. Ancak Türkiye’de henüz toplamda 150 tane deprem istasyonu olduğu için bu süreç çok yavaş ilerliyor. Depremin vatandaşa önceden haber verilebilmesi ancak 20 yıl sonra mümkün olacak  çünkü daha yoğun bir cihaz ve istasyon dağılımına ihtiyaç var.

Bu konuda Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof.Dr. Mustafa Erdik, “Bu sistem, deprem olmadan sizi yatağınızdan kaldırıp evinizden çıkmanız için tasarlanmamıştır. Sizin dışınızdaki sistemleri devre dışı bırakmak için tasarlanmıştır” dedi.  

Marmara Bölgesi için erken uyarı sistemi projesinin 2001 yılında başlatıldığını ve epey yol katedildiğini belirten Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdür Yardımcısı Nurcan Özel, şunları söyledi:

”Depremlerin önceden bilinmesi yönündeki projeler oldukça yavaş. Depremler önceden bilinemeyeceğine göre, erken uyarı sistemiyle, depremin ilk gelen dalgasından, fayın yerleşim birimine olan uzaklığına bağlı olarak elimizde olan 5-12 saniyelik süreyi kullanıp, karayolları, demiryolları, gaz dağıtım şirketleri aracılığı ile daha büyük felaketlerin, yangınların önüne geçilmesi ve deprem zararlarının en aza indirilmesi konusunda katkıları olacağını düşünüyoruz.”

Ülkelerinde erken uyarı sistemini uygulayan 9 Japon bilim adamının yanı sıra Türkiye’deki GSM şirketlerini, Türkiye’nin karayolu ve demiryolu yöneticilerini de davet ettiklerini belirten Nurcan Meral Özel, GSM şirketlerinin faaliyetlerinin olması gerektiğini bu teknolojiden kurumunda yararlanması gerektiğini söyledi. Japon demiryollarından bir yönetici de Çalıştay’da asansörlerde erken uyarı nasıl yapıldığıyla ilgili bir sunum yaptı.