Güvenli Yaşam Gönüllülerinin Sayısı Artıyor

İSMEP Projesi kapsamında yürütülen ve 14 – 15 Ağustos 2009 tarihleri arasında gerçekleşen etkinliklerle kamuoyuna tanıtılan Güvenli Yaşam Gönüllüğü Eğitim Projesi devam ediyor.

İSMEP Projesi kapsamında yürütülen ve 14 – 15 Ağustos 2009 tarihleri arasında gerçekleşen etkinliklerle kamuoyuna tanıtılan Güvenli Yaşam Gönüllüğü Eğitim Projesi devam ediyor. “Güvenli Yaşam Gönüllüsü” olabilmek için yapılan çağrıya duyarsız kalmayan İstanbulluların sayısı her geçen gün artıyor. Kampanya süresince eğitim için başvuran ve şu ana kadar Güvenli Yaşam Gönüllüsü olan İstanbulluların sayısı 20 bini geçti.

T.C. İstanbul Valiliği, İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü, İl Özel İdaresi İstanbul Proje Koordinasyon Birimi tarafından İstanbul Sismik Riskin Azaltılması ve Acil Durum Hazırlık Projesi (İSMEP) kapsamında yürütülen Güvenli Yaşam Eğitimleri, İstanbul halkının başta depremler olmak üzere afetlere karşı bilinçlendirilmesini amaçlıyor.

Güvenli Yaşam I ve Güvenli Yaşam II olmak üzere iki etaptan oluşan Güvenli Yaşam eğitimlerinin birincisinde afetlerle mücadelede temel bilgi ve kavramlar, afetlerde bireysel hazırlık, afet öncesi zarar azaltma ve hazırlık aşamasında risk analizi yapma, acil durum hazırlık planı oluşturma, olası bir afet anındaki doğru davranış modelleri gibi temel afet bilgi ve becerisine yönelik eğitimler yer alıyor. Güvenli Yaşam II eğitimlerinde ise katılımcılara afet ve acil durum yönetimi, ilkyardım bilgisi, yangın bilgisi, tahliye bilgisi gibi eğitimler, uygulamalı dersler eşliğinde veriliyor. Bir saatlik Güvenli Yaşam I eğitimlerini tamamlayan katılımcılar daha sonra dört saatlik Güvenli Yaşam II eğitimlerine davet ediliyor.

İstanbul’u başta depremler olmak üzere afetlere karşı dirençli bir kent haline dönüştürmeyi amaçlayan İSMEP projesi kapsamında yürütülen eğitimler İstanbullulara ücretsiz olarak veriliyor. Bağcılar, Bahçelievler, Bakırköy, Beşiktaş, Beyoğlu, Fatih, Kadıköy, Kâğıthane, Küçükçekmece, Maltepe, Pendik, Sarıyer, Şişli ve Üsküdar ilçelerinde başlayan eğitimler; okul, halk eğitim merkezi ve kültür merkezlerinde gerçekleşiyor. Güvenli Yaşam eğitimlerine katılmak, başvuruda bulunmak ve eğitim merkezlerini öğrenmek için web adresi: www.guvenliyasam.org

Güvenli Yaşam Gönüllüsü kimdir?

Güvenli Yaşam Gönüllüleri, T.C. İstanbul Valiliği’nin afete hazırlık eğitimlerine katılan, kendisi ve yakın çevresinin güvenliği için sorumluluk alarak İstanbul’un afetlere hazırlanmasında gönüllü olan tüm vatandaşlarımızdır. Güvenli Yaşam Gönüllüleri, aldıkları eğitimler sonrasında: Afet öncesi zarar azaltma aşamasında kendisi ve yakın çevresi için risk analizi yapabilme, Ailesi ve yakın çevresinin olası bir afet anına karşı acil durum hazırlık planını oluşturabilme, Olası bir afet anındaki temel davranış modellerini bilme ve yakın çevresine öğretebilme, Olası bir afet sonrasında uzman ekiplerin bölgeye ulaşmasına kadar geçen süre için hazırlanabilme, Yaşanabilecek bir afet veya acil durumda gerekli olabilecek ilkyardım, yangın söndürme ve tahliye yapabilme temel afet bilgi ve becerisine sahip olacaklardır.

 Neden Güvenli Yaşam Gönüllüsü olmalıyız?

İstanbul’umuz deprem ve benzeri afet riskleri ile karşı karşıya bulunan bir kenttir. Afetlerle mücadele için yapılan kentsel hazırlıkların en önemli ve tamamlayıcı unsuru İstanbulluların bu konuda bilgilenmesidir. İstanbul Valiliği’nin afete hazırlık eğitimlerine katılarak; İstanbul için yürütülen afete hazırlık çalışmalarının bir parçası olmak, Afetlerin neden olabileceği olası risklere karşı, nasıl hazırlanabileceğimizi öğrenmek, El ele vererek afetlere karşı toplumsal güç birliği oluşturmak, Güvenli yaşam kültürünü toplum genelinde yaygınlaştırmak, Kendimizi, ailemizi ve İstanbul’u olası afetlere karşı korumak için Güvenli Yaşam Gönüllüsü olmalıyız. (Kaynak: Türkiye Haber Ajansı)