İran Sivil Toplum Kuruluşlarına Afete Müdahale Eğitimleri Projesi

Proje Yeri: Marmaris-Türkiye

Proje Tarihi: 18-26 Nisan 2004

Geri Plan Bilgisi: 2003 yılında İran Bam bölgesinde gerçekleşen depremin ardından bölgeye yapılan yardım ve yeniden yapılandırma projeleri çerçevesinde vakıfımız değişik projeler gerçekleştirmiştir.

Bu projelerin bir parçası olarak da, Türkiye’de, İran’daki STK temsilcilerinden oluşan 13 kişilik bir gruba Marmaris’te AHDER, AKA işbirliği ile bir tatbikat ve eğitim programı uygulanmıştırr.

Proje Özeti: AHDER 18-26 Nisan tarihleri arasında Marmaris’e getirilen İranlı STK yönetici ve görevlileri için Türkiye’deki örneklerden hareketle bir eğitim programını hazırladı. Catholic Relief Services (CRS) ve American Friends Service Committee (AFSC) kuruluşları tarafından desteklenen Afet Bilinci ve Afetlere Hazırlık Eğitim Programına İran’da faaliyet gösteren çeşitli Sivil Toplum Kuruluşlarının temsilcilerinden 13 kişi katıldı.

Proje Amacı: Koordinatörlüğü Prof.Dr. Ahmet Mete Işıkara tarafından yürütülen eğitim programı İran’da çeşitli alanlarda faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşlarının temsilcilerinin afetlere hazırlık ve müdahale konularında bilinç düzeylerinin yükseltilmesini amaçlamaktadır. Tarafların afete ilişkin deneyimlerinin paylaşılması amacıyla yapılan projenin başlıca iki ana hedef şöyledir:

1 İran’dan gelen STK temsilcilerinin, afet anında karşılaşacakları olası riskler ve bu riskleri azaltmak için üstlenecekleri sorumluluklar konusunda, bilinç düzeylerinin yükseltilmesi ve duyarlılıklarının arttırılması,

2 STK temsilcilerin afet bilincinin geliştirilmesi konusunda “eğitmen eğitimi” verilmesidir.

Proje Faydalanıcıları: Bu eğitim programında faydalanıcı olarak belirlenen hedef kitle İran’da özellikle deprem üstüne çalışmalarda bulunan STK temsilcileridir. Bu kişiler Türkiye afet konusunda bilgi sahibi olarak ülkelerinde afete hazırlık kapasitesinin artırılmasına katkıda bulunacaklardır.

Gerçekleştirilen Aktiviteler: “A’dan Z’ye İlk Adım Toplum Afet Bilinci” ve “Hafif Arama Kurtarma Eğitimi” olarak iki ayrı eğitim programı şeklinde tasarlanan bu eğitimler AKA (Arama Kurtarma ve Araştırma Derneği) tarafından verildi.

Eğitimler uygulamalı ve interaktif olarak gerçekleştirildi. Eğitimlerde her katılımcıya aldıkları eğitimle ilgili dokümanlar, Cd’ler ve eğitim malzemeleri verildi.

Eğitim süresince katılımcılar da kendi ülkelerinde yaşadıkları deneyimleri ve ilgili dokümanları paylaştılar. Böylelikle onların İran’da deprem sonrası yaşadıkları sorunlar, nelere ihtiyaçları olduğu ve bundan sonra yapılabilecek çalışmalar konusunda bilgi sahibi olundu..

Eğitimin ilk gününde, 19 Nisan 2004 Pazartesi günü program koordinatörü Prof.Dr. Ahmet Mete Işıkara Uluslararası Mavi Hilal Vakfı Başkan Yardımcısı Muzaffer Baca, Marmaris Kaymakamı Cemalettin Özdemir ve Turunç Belediye Başkanı Ali Fuat Fidan’ın katılarak birer konuşma yaptığı bir basın toplantısı gerçekleştirildi. 19-20 Nisan 2004 tarihlerinde AKA eğitmenleri tarafından katılımcılara verilen A’dan Z’ye İlk Adım Toplum Afet Bilinci Eğitimi tamamlandı. 21 Nisan 2004 tarihinde katılımcılar “eğitmen” olarak kendi sunumlarını yaptılar. 22-23 Nisan tarihlerinde ise eğitimin 2. ayağını oluşturan HAKE Hafif Arama Kurtarma Eğitiminin teorik kısmı tamamlandı. 24 Nisan Cumartesi günü toplam 7 istasyonda öğrendiklerini uygulayan katılımcılar HAKE uygulama sınavını başarı ile tamamladılar.

25 Nisan Pazar günü gerçek enkazlar üzerinde tatbikat yapan katılımcılar bir önceki gün 7 istasyonda gördükleri tüm problemleri enkazlar üzerinde görüp gereken müdahaleleri yaptılar. Ayrıca tatbikat alanında kendi koordinasyon birimlerini kuran katılımcılar tatbikat sonrasında gerçek bir afet anında yapmaları gerektiği gibi koordinasyon raporlarını hazırladılar.

Uluslararası Mavi Hilal İnsanı Yardım ve Kalkınma Vakfı tarafından gerçekleştirilen bu projeye basının oldukça yoğun bir ilgisi vardı. Basın mensupları 19 Nisan 2004 tarihinde yapılan basın toplantısına ve 25 Nisan 2004 tarihinde gerçekleştirilen tatbikat çalışmasına katıldılar. Proje ile ilgili haberler günlük gazetelerde, ulusal ve yerel televizyon kanallarında yayınlandı. Ayrıca yerel bir kanalda konuyla ilgili canlı olarak yayınlanan ve Uluslararası Mavi Hilal Vakfı temsilcisi ile eğitim programı koordinatörü Prof. Dr. Ahmet Mete Işıkara’nın katıldığı bir açık oturum yapıldı.