Kızılhaç: “1 milyardan fazla insan afetlere karşı savunmasız”

Dünyanın dört bir yanındaki yardım faaliyetleriyle tanınan Uluslararası Kızılhaç Örgütü,  gelişmekte olan ülkelerde yaşayan bir milyardan fazla kişinin yetersiz önlem ve yanlış politikalar nedeniyle doğal afetlere karşı savunmasız olduğunu açıkladı.

Son raporunda Afrika ve Asya başta olmak üzere dünyanın birçok bölgesinde hükümetlerin, hızlı ve çarpık kentleşmenin yarattığı sorunlara çözüm bulamadığını belirten Kızılhaç, gelişmekte olan ülkelerin mali kapasitelerindeki eksikliklerin de, doğal afetlerin olumsuz etkilerini artırdığını vurguladı. Önlem alınmamasının afetlerin sonuçlarının daha ağır olmasına neden olduğunun vurgulandığı raporda, hükümetlerin bu konudaki faaliyetlerini artırma konusunda gözle görülür bir çaba olmadığı bildirildi.

Raporda, 12 Ocak’ta Haiti`de meydana gelen başkent Port-au-Prince’i yerle bir eden 7.0 büyüklüğündeki deprem, bir felaketin yıkıcılığına örnek olarak gösterildi.

En çok can alan afet deprem

Rapora göre 2000-2008 yılları arasında, en fazla can kaybına yol açan doğal afetler, yılda ortalama 50 bin 184 kişinin ölümüne neden olan depremler oldu.

Kızılhaç`ın raporunda ayrıca, iklim değişikliği yüzünden doğal afet riskinin arttığı uyarısında da bulunuldu.

Kent nüfusu kır nüfusunu geçti

Kentleşme oranına da dikkat çeken raporda, dünya nüfusunun yaklaşık 3,5 milyarının kentlerde, 3 milyar 400 milyonunun ise kırsal alanlarda yaşadığı belirtiliyor.

1950’de 737 milyon olan kentli sayısının 2030’a dek 5 milyara çıkması bekleniyor.