Şili’nin az hasarla kurtulması tesadüf değil

Haftasonu Şili’de yaşanan son yılların en büyük depremlerinden biri olarak tarihe geçen 8.8 büyüklüğündeki deprem 713 kişinin ölümüne ve 1,5 milyon evin hasar görmesine sebep oldu.   Ciddi can ve mal kaybına sebep olmadan atlatılan 2 metrelik tsunami dalgalarının ardından Hawai Tsunami Uyarı Merkezi’nin 53 ülke için yaptığı tsunami uyarısı  kaldırıldı.

Şili’nin deprem sonrası hasarının az olması uzun zamandır sürdürülen deprem hazırlıklarının sonucu

02 Mart 2010 AHDER, Şili’de depremin ardından, en küçüğü 5 şiddetinde 90’ı aşkın artçı sarsıntı meydana geldi. Dün meydana gelen 6.1 büyüklüğündeki artçı sarsıntınin merkez üssü, Talca kentine 63 kilometre uzaklıktaydı. Halk, panik halinde sokaklara fırladı.

Şili yönetimi, havaalanının deprem nedeniyle kapanması ve  köprülerin de hasar görmesi yüzünden,  bazı ülkelerin yardım tekliflerini geri çevirmek zorunda kaldı. Son derece iyi organize olan Şili hükümeti, “Tüm ülkelere yardımseverlikleri için teşekkür ederiz, ama şu anda kurtarma çalışmalarını aksatmaması için herhangi bir yardım istemiyoruz. Önce hasar tespitinin tamamlanması lazım” açıklamasını yaptı. Hükümet özellikle depremin merkez üssü  Maule bölgesine ve Concepcion şehrine yardım ulaştırmaya çalışıyor. Yağma olaylarını engellemek ve arama-kurtarma çalışmalarını kolaylaştırmak için bölgede geceleri sokağa çıkma yasağı ilan eden hükümet bölgeye 7 bin asker gönderme kararı aldı.

Uzmanlar depremin Şili ekonomisini %15’lik bir zarara uğratacağını tahmin ediyor.

Şili Haiti’ye göre depreme hazırdı

Yıllardır afetlere karşı bilinçlendirilen Şili Halkı gelişmiş bir sivil savunma kültürüne sahip

Şili’yi sarsan deprem 12 Ocak’ta Haiti’yi sarsan depremden çok daha güçlü olmasına rağmen Haiti’de yaşanan can kaybı Şili’dekinden çok daha fazla oldu. Birçok eski ve tarihi binaya zarar veren 1985 depreminin ardından yenilenen deprem yönetmeliğiyle getirilen tüm yaptırımlar uygulandı. Binalar çelik iskelet üzerine inşa edildi ve sismik dalgalara direnmek yerine aynı yönde salınacak şekilde tasarlandı. Bu sayede modern binaların çoğunda önemli bir hasar oluşmadığı belirtiliyor. Ayrıca deprem konusunda tecrübeli olan Şili’de  afet halinde itfaiye, sivil savunma ve tıbbi yardım ekiplerinin koordinasyonundan, Şili Ulusal Acil Durum Ofisi  sorumlu bulunuyor. Acil durum yanıt sistemi, ulusal, bölgesel ve yerel düzeyde yürütülüyor. Yıllardır depreme karşı bilinçlendirilen halk gelişmiş bir sivil savunma kültürüne sahip.

Öte yandan Şili’de ölü sayısının az olmasının bir diğer sebebi ise depremin merkez üssünün, yaşam merkezlerinden uzak oluşuydu. Haiti’de ise depremin merkez üssü başkent Port-au-Prince’in sadece 8 mil uzağındaydı ve çok sayıda ölüme yol açmasının etkenlerinden biri de bu olmuştu.