Bursa’da selin ardından
2 bin 500 ev, işyeri, fabrika ve 3 milyon metrekare tarım alanını kullanılmaz hale getiren Bursa’da yaşanan sel felaketinin ardından, Şehir Plancıları ve İnşaat Mühendisleri Odası gerçekleştirdikleri toplantıda felaketin sebebini yağan yağmurun çokluğu değil, dere yataklarına ve baskın alanlarına yapılan müdahale olarak açıkladı.
19 Ekim 2010, AHDER– Bursa’da geçtiğimiz günlerde yaşanan sel felaketinin ardından, Şehir Plancıları Odası ile birlikte bir toplantı düzenleyen İnşaat Mühendisleri Odası Bursa Şube Başkanı Necati Şahin, selin sonuçlarını şöyle değerlendirdi: “Baskın alanlarına müdahalede Bursa Büyükşehir Belediyesi, Türkiye’nin 16 Büyükşehir Belediyesi içinde sondan ikinci sırada bulunuyor. Yaşanan felaketin sebebi, yağan yağmurun çokluğu değil, dere yataklarına ve baskın alanlarına doğrudan yapılan müdahaledir.”
Bursa’daki yağışlarda ciddi sıkıntıların yaşandığını hatırlatan Şahin, “Bursa olarak en büyük şansımız, baraj kapaklarının kapalı olması ve barajların doluluk seviyesinin maksimumda olmamasıydı. Yaşanan bu ağır tecrübelerden sonra, kentimizin öncelikleri doğru şekilde tespit edilerek, yöneticilerimiz buna uygun politikalar geliştirmeli” dedi.
Şehir Plancıları Odası Bursa Şube Başkanı Füsun Uyanık ise, sağanak yağışların ardından Metropolköy Bursa’da hayatın felç olduğunu, ciddi su baskınlarının yaşandığını söyledi.
Stratejik öneme sahip Afet Koordinasyon Merkezi (AKOM) başta olmak üzere, şehirlerarası otobüs terminali ve kamu tarafından yapılan birçok binanın selden ciddi şekilde etkilendiğinin unutulmaması gerektiğini kaydeden Uyanık, Bursa’nın, deprem başta olmak üzere doğal felaketlere karşı hazırlıklı olmadığı eleştirisinde bulundu.