Gelirden bağımsız bir CO2 vergisine ihtiyacımız var

ABD’li siyaset adamı, iş adamı, belgesel film yapımcısı ve Nobel Barış Ödülü sahibi Al Gore, aşağıda izleyeceğiniz TED konuşmasında, “insan yapımı” olarak nitelendirdiği iklim değişikliği konusunda, esprili bir uslupla çarpıcı bilgiler aktarıyor. Ayrıca dinleyicileri harekete geçirmek amacıyla yoğun bir motivasyon aşılamaya çalışıyor.

Hepimizin bildiği gibi ABD, dünya nüfusunun %5’ine sahip olmasına rağmen dünyadaki kaynakların %30’unu tüketiyor ve dünyadaki atıkların %30’unu yaratıyor. Al Gore’un konuşmasında bu gerçeğe ilişkin samimi itiraflar da bulacaksınız.

karbonu fiyatlandırın

Al Gore’un konuşmasından çarpıcı alıntılar

“Ben ampülleri değiştirme ve hibrit satın alma konularında büyük bir taraftarım ve eşim Tripper ile evimizin üzerine 33 güneş paneli yerleştirdik. Ve jeotermal çukurları kazdım ve tüm o diğer şeyleri de yaptım. Ama ampülleri değiştirmek kadar- hatta ondan daha fazla- yasaları değiştirmek de önemli.”

“İklim krizini çözmek için demokrasi krizini çözmek zorundayız.”

“Düşük karbonlu bir ekonomi oluşturmak için yenilenebilir enerji, koruma, verimlilik ve küresel dönüşüme dayanan, dünya çapında küresel bir seferberliğe ihtiyacımız var.”

“Dünyadaki yoksulluğa karşı verilen savaş ve varlıklı ülkelerin emisyonlarını azaltma zorunluluğu… Hepsinin tek bir basit çözümü var: Karbona bir fiyat koyun. Bismark’ın icat ettiği işçilik vergilendirmesinin yerine geçen, gelirden bağımsız bir CO2 vergisine ihtiyacımız var.”

“İklim krizini halletmezsek eğer, Uganda’da yoksulluğa karşı savaşma planları çözülmeden kalacak.”

Al Gore kimdir?

1993-2001 yılları arasında ABD başkan yardımcılığı yapan Al Gore, 2000 yılındaki ABD başkanlık seçimleri’nde Demokratik Parti’yi başkan adayı olarak temsil etti. Seçimi kaybettikten sonra siyasetten çekilen Al Gore, çabalarını Küresel ısınma konusunda yoğunlaştırdı. Bu konuda yaptığı Uygunsuz Gerçek adındaki belgesel film 2007 yılında Akademi Ödülüne hak kazandı. Küresel ısınma ve insanlığın bu süreçteki olumsuz etkileri, belgeselin ana fikrini oluşturuyor. Film, Amerika’da büyük sükse yaparak, Fahrenheit 9/11 ile March of the Penguins’in ardından, sinemada en fazla izlenen üçüncü belgesel oldu. Bu filmin yanı sıra Türkiye dahil dünyanın bir çok ülkesinde bu konuda verdiği konferanslar ve diğer çalışmalar sayesinde 2007 yılında Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneliyle birlikte Nobel Barış Ödülüne uygun görüldü. Al Gore ödülünün tamamını ABD’deki İklim Koruma Birliği adlı bir örgüte bağışlayacağını açıkladı. (Wikipedia)