Gerçek gıdadan ayrı düştük

Anne, aşçı ve gıda aktivisti Defne Koryürek, TEDxReset 2010’da yaptığı konuşmada hala güncelliğini koruyan gıda sorununu, izleyiciye gerçekten dokunan bir uslupla ifade ediyor.

Konuşmasına, kendi yaşamında yemek üzerinden adım adım başka şeyleri keşfettiğini belirterek başlayan Koryürek’e göre yemeğin, varoluşa etkisi var.

tedx defne koryürek fikri sahibi damaklar

Defne Koryürek’in konuşmasından bazı çarpıcı bölümlere yer vermekte fayda var:

Biz “şehirliler”…

Biz “şehirliler” artık zaten köylünün ürettiği malın peşinde değiliz. Süpermarkete gidiyoruz ve raflardaki o muazzam güzel, üstlerinde sütü ahşap kovasından döken küçük kızın fotoğrafının olduğu tereyağından alıyoruz. Başak tarlalarının gösterildiği kurabiyeleri seçiyoruz. Hiçbirinin nereden geldiğiyle ilgilenmiyoruz. İmaja bakıyoruz, imajın gerçek olduğuna inanıyoruz. Oysa aynı bizler o imajın gerçek olup olmadığını sorgulamaksızın “içimize alacağımız” gıdayı satın alıyoruz. Ama kapı komşumuza inanmıyoruz güvenmiyoruz, kapı komşumuz anahtar teslim etmeyi bıraktık. Bu tuhaf bir aralıkta durmak demek. Ne gıdaya sahibiz, ne kendimize sahibiz ne vicdanımızı dinliyoruz, ne de kendimizi ve yakınlarımızı besliyoruz.

Süpermarkete hapsolmak

Rüzgarda bir maneviyat var, gökyüzü gümbürdediğinde, şimşek çaktğında, yağmur toprağa düşerken hep maneviyat var. Ve bu maneviyat teker teker hepimizin içerisinde ayrı ayrı anlaşılan bir maneviyat. Bu maneviyat mümkün değil ki kutulanabilsin, paketlenebilsin ya da üzerinde bir fotoğrafla satılabilsin. Bu noktayı yakalayabilirsek, tahmin ediyorum o zaman üretilen gıdanın ne olduğuna ilişkin de bir maneviyatımız olacak. Üretilen gıdayı alırken onu israf etmemeye dair de bir maneviyatımız olacak.

Eğer bir sürdürülebilirlik hayal ediyorsak, bu dünyanın bıraktığımızdan daha iyi bir şekilde çocuklarımıza kalmasını hayal ediyorsak, bu maneviyatı katmamız gerekiyor. Bu maneviyatı katmadığımız takdirde biz kutulanmış, içinde ne olduğunu bilmediğimiz, elimizde büyüteçlerle içeriğini okuyarak ehven-i şeri seçmek durumunda kaldığımız süpermarkete hapsolacağız.

“Gerçek olmayan” bir şekilde ölmek…

Eğer gerçek süt içmiyorsanız, gerçek yoğurt yemiyorsanız, gerçek ekmek yemiyorsanız, gerçek et değilse yediğiniz, siz de gerçek bir insan değilsiniz ve gerçek olmayan bir şekilde öleceksiniz.

“Yediğiniz zaman ruhunuza katkısı olacağını inandığınız, teker teker hücrelerinize katkısı olacağına inandığınız gıdaya yatırım yapın”

Çocuklarınızda, yaşlılarınızda ve kendinizde, sadece ve sadece yediklerinizin yansımasını göreceksiniz.

Sürdürülebilirliğinizi garantiye alın, gıdanıza sahip çıkın, toprak anaya sahip çıkacak yepyeni bir kuşak için gayret edin. Zira biz çoktan toprak anayı unuttuk.

Gıda güvenliği ile ilgili bir başka etkileyici konuşma için: Kendi yiyeceğini yetiştirmek, kendi paranı basmak gibidir

Fikir Sahibi Damaklar hakkında

Gıda güvenliğine önemsiyorsanız, Defne Koryürek’in lideri olduğu Fikir Sahibi Damaklar da ilginizi çekecektir.

fikir sahibi damaklar

Her bir cümlesi “şehirli” insanın silkinip kendine gelmesini sağlayacak Fikir Sahibi Damaklar manifestosunu okuyarak, oluşum hakkında fikir sahibi olmanız mümkün:

Fikir Sahibi Damaklar, öncelikle “şehirli” bir gruptur.

Günümüzün pratiği içinde “tüketici” sayılmaktalar. Ancak sorgulama kabiliyetlerini birer “co-producer”a dönüşmek için kullanıyorlar. Biliyorlar ki bugün markette satılan lezzetsiz domates ancak ve ancak “satın aldıkları sürece” reyondaki yerini muhafaza edebilir. Eğer “mevsiminde” almaya karar verirlerse, üretici de mevsiminde üretecektir.

Fikir Sahibi Damaklar, “tüketici”nin bir “co-producer”a dönüşmesi halinde, Monsanto gibi firmaların bile yok olacağına inanır.

Fikir Sahibi Damaklar, şehirli bireyin, gece saat 10′a kadar açık kalan hipermarketlerin insanı tembelliğe iten konforu karşısında, satılan yoğurdun “gerçekten” yoğurt, ekmeğin “gerçekten” ekmek olup olmadığını düşünmeyi bıraktığını ve nihayetinde, gıda yerine gıdaymış gibi yapan, büyük üreticilerin karını arttırma odaklı ar-ge çalışmalarının karşılığı, pek çok “endüstriyel” ürünü tüketir olduğunu görüyor.

Bu nedenle Fikir Sahibi Damaklar, öncelikle, bu “gerçek gıdadan ayrı düşme hali”ne çözümler üreten aktiviteleri benimsedi. Çünkü herkesin içi boşaltılmış bir berekete ikna çok tükettiği günümüzde, aslen, hem şehirli kalıp hem de gerçek gıdalarla hayat kalitemizi yükseltmek mümkündür. Fikir Sahibi Damaklar bilir, şehirli insan tercihini gerçek gıdadan yana yaptığında üretim de iyi, temiz ve adil olacak ve torunlarımıza miras bırakacağımız dünya ancak ve ancak böyle mümkün olacak.

Fikir Sahibi Damaklar isimlerini bu hayalden aldılar.

fikirsahibidamaklar.org

 FSD