İngiliz ekipten 2017 İstanbul Depremi senaryosu

İngiliz gazetesi Telegraph, “Faultine Living Expedition” araştırma ekibinin İstanbul’la ilgili felaket senaryosuna yer verdi. İngiltere’nin Kraliyet Coğrafi Araştırmalar Derneği ve Land Rover şirketi tarafından da desteklenen ekip, “Belki hiç böyle almayacak ya da hiç yaşanmayacak, belki de daha kötüsü olacak” diyor ama senaryoya göre İstanbul’da 20 yıl içinde deprem olacak, 35 bin kişi hayatını kaybedecek.

İngiliz The Telegraph gazetesi, 3 araştırmacı kaşifin “Fay hatlarında yaşam yolculuğu” adlı gezilerinin Türkiye ayağında yaptıkları depreme hazırlık gözlemlerini okuyucularıyla paylaştı. Kraliyet Coğrafi Araştırmalar Derneği ve Land Rover otomobil şirketinin desteğiyle gerçekleştirilen gezi de Tamsin Davies, Serena Davies ve Adam Whitaker, Türkiye’nin ciddi bir deprem ülkesi olduğunu ve önlem alınmadığından dolayı  olası bir depremde çok sayıda can alacağını belirttiler. 

Gazetedeki yazı çarpıcı bir girişle başlıyor: “Saat 8.25.9 Mart 2017. Her zamanki gibi, İstanbul yolları fabrikalara ve iş merkezlerine giderken duman kusan otomobil ve otobüslerle dolu. 15 milyon insan için rutin bir gün. Ansızın yer sarsılmaya başladı. Binalar yıkılıyor, gaz ve su boruları patladı. Panik olan insanların yüklenmesi nedeniyle telefon sistemi çöktü. Sahilde temiz bahar havası almak için gezen insanları bir anda tsunami yuttu. Günün sonunda 35 bin insan öldü, 200 bin kişi yaralandı, 80 bin binadan geriye koskoca enkaz kaldı. Sultanahmet Camisi ayakta kalmayı başardı, ancak üzerindeki çatlaklar yıllar boyunca 2017 depremim hatırlatacak. İşte bunlar, herkesin farkında olduğu depremde yaşanılacak olanlar.” İstanbullulardan da görüş alman yazıda, Avcılar’da yaşayan 36 yaşındaki Mehmet Koç’un, “1999 depreminden soma iki yıl uyku sıkıntısı çektim. Hayata devam ediyorum. İkinci depremden korkuyorum, ama eskisi kadar değil” ifadeleri yer alıyor. 1999 depreminde travma geçiren 45 yaşındaki Nuran Altıparmak da, “Hâlâ psikolojik destek alıyorum. Eşim işini ve parasını kaybetti. Neredeyse stres yüzünden boşanacaktık” dedi. Yazıda, İtalya’ya da giden ekibin depreme karşı yeterince hazırlık yapılmadığını gözlemlediği belirtiliyor.

 

Haberde görüşlerine yer verilen Jeofizik Profesörü Şerif Barış da, “18 bin insanın öldüğü 1999 depreminden sonra İstanbul’da Richter ölçeğine göre 7,5 şiddetinde yeni bir depremin yüzde 65 ihtimalle 30 yıl içerisinde gerçekleşeği hesaplanıyordu. 10 yıl geçti bile.Olası bir 2017 yılı depremi senaryosunda yaşanılacaklar çok daha ağır olabilir” şeklinde konuştu.

Telegraph’a göre, birçok insan depremin riskini biliyor. Ancak “hazırlık yapıyor musunuz” diye sorulduğunda, sadece yüzde 20’sinden daha azı deprem için hazır olduğunu söylüyor. İtalya’yı da gezen 3’lü, bu ülkenin de Türkiye’den pek farklı olmadığını söyledi.

ODTÜ İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Haluk Sucuoğlu, olası deprem senaryolarına ilişkin şu bilgileri verdi: “İstanbul Büyükşehir Belediyesi geçen yıl, olası bir İstanbul depreminde kayıp analizi çalışmasını güncelledi. Japon Oyo firmasının yaptığı mikrobölgeleme çalışmasına göre, 7.2 büyüklüğünde deprem durumunda 5 bin bina yıkılacak, 30 bin binada ağır hasar, 110 bin binada orta hasar oluşacak. 15-35 bin kişinin hayatmı kaybedeceği, 500 bin ailenin evsiz kalacağı ve toplam mali kaybın 100 milyar TL olacağı tahmin ediliyor. Deprem Müdürlüğü’nün çalışmalarında ise, tsunamide oluşması muhtemel dalga yüksekliği, 5.56 metre olarak belirlendi.”