“Şili depremi sonrası yaşananları ders almalıyız”

Kaliforniya Üniversitesi’nde yapılan ve Güney Kaliforniya’daki  Deprem Riski ve Deprem Riskinin Azaltılmasına odaklanan Haiti ve Şili depremi tecrübelerinin paylaşıldığı Uluslararası Miyamoto Sempozyumu’nda Dünya Bankası Danışmanı Peter Yanev, Şili örneğinden ders çıkartılması gerektiğini söyledi.

Önümüzdeki 30 yıl içinde %99 olasılıkla 6.7 büyüklüğünde deprem olması beklenen Güney Kaliforniya’da deprem riski ve riskin azaltılması ile ilgili  200 uzmanın katıldığı Uluslar arası Miyamoto Sempozyumu 1 Aralık’ta Kaliforniya Üniversitesi’nde gerçekleştirildi.     

Kaliforniya Acil Durum Merkezi’nden Tom Murayama, Kaliforniya’daki olası depremin etkilerinin azaltılmasına  karşı devlet ve özel sektörün birlikte hareket etmesi gerektiğini söyledi.   

Baja Kaliforniya, Haiti ve Şili’de meydana gelen son depremlerde yaşananlar üzerinden insani ve ekonomik etkilerinin azaltılması için yapılması gerekenler iki yüz uzman tarafından Kaliforniya Üniversitesi’nde gerçekleşen sempozyumda tartışıldı.   

Şili depreminden sonra iyileştirme çalışmalarındaki tecrübelerini anlatan Dünya Bankası Danışmanı  Peter Yanev, Şili’de bina yapı yönetmeliğinin  hükümetin, özel sektörün ve iş dünyasının işbirliği  sayesinde  değiştini vurguladı. Yanev, sorumluluğu herkes başkasının üzerine atmaktan vazgeçip bina yapı yönetmeliğini değiştirerek harekete geçerse, zararların ancak önlenebileceğini belirtti.

Haiti’deki deneyimlerini paylaşan Miyamoto International’ın Başkanı Kit Miyamoto, imar ile ilgili yaptığı sunumda “Haiti’dekine benzer bir yıkım hiçbir yerde görülmedi. Haiti’de kamu, Birleşmiş Milletler Proje Hizmetleri Ofisi (UNOPS) ile birlikte yaptıkları çalışmalarla çok büyük ilerleme kaydetti. Miyamoto ekibi Haiti’de binaları onanarak ve yeni binalar inşa ederek depremzedelerin çadırdan evlerde yaşamalarını sağladı. Büyük ölçekli hasarlarla başa çıkabilmek için yeni mühendislik yöntemleri geliştirmek zorundayız. Önümüzdeki birkaç hafta içinde mühendisler ve bölgede çalışan işçiler  tarafından yapılan  2 bin ev oturmaya hazır olacak” dedi ve ekledi: “Bizler sadece Haiti gibi ülkelerin büyük şiddette depremlere hazırlıksız olduğunu değil Los Angelas gibi şehirlerin de depreme hazırlıksız olduğunu ve olası büyük şiddetli bir depremde can kaybı ve altyapıda hasara yol açabileceğini öğrendik. Depreme hazırlanmak için elimizde sihirli bir deynek yok, yapmamız gereken bildiğimiz önlemleri bir an önce uygulamaya başlamak”.