17 Ağustos depreminden 11 yıl sonra

Türkiye’nin yakın tarihinde yaşadığı en büyük felaketlerden biri olan 17 Ağustos depreminin üzerinden 11 yıl geçti. Merkez üssü Gölcük olan ancak tüm Marmara Bölgesi’ni etkileyen 7.4 büyüklüğündeki depremde hayatını kaybedenler Gölcük, Yalova, İzmit ve Adapazarı’nda çeşitli etkinliklerle anıldı.

Anma etkinliklerinin yanı sıra 20 bine yakın kişinin hayatını kaybettiği 17 Ağustos depreminin yaşandığı bölgeden yapılan canlı yayınlarla depreme hazır mıyız sorusu bilim adamları, yerel yöneticiler ve sanatçılar tarafından tartışıldı.

Gölcüklüler, 11 yıl önce depremin yaşandığı saat 03:02 de deprem anıtı önünde bir araya geldi. Akşam düzenlenen anma etkinliklerinden sonra vatandaşlar depremde denize çöken Kavaklı Sahili’nde bekledi. Saat 03.02’yi gösterdiğinde Gölcüklüler Deprem Anıtı önünde toplanarak havaya ışıklı balonlar bıraktılar, daha sonra Gölcük Belediye Başkanı Mehmet Ellibeş yaptığı konuşmada, depremi unutmayacaklarını ve unutturmayacaklarını, depremden ders alarak yeni bir yapılanma içinde olduklarını söyledi. Deprem Anıtı’na çelenk konulduktan sonra bir dakika saygı duruşunda bulunuldu. Anma töreninin son bölümünde Gölcük’te  hayatını kaybedenler anısına denize çiçek atıldı.

Sakarya’da hayatını kaybedenler Kent Meydanı’nda anıldı

Adapazarı Kent Meydanı’nda düzenlenen anma gecesine Sakarya Valisi Mustafa Büyük, Emniyet Müdürü Ali Bilkay, Kent Konseyi Başkanı Arif Aruca, Çaykur Genel Müdürü Ekrem Yüce ve çok sayıda vatandaş katıldı. Depremde çekilen deprem fotoğraflarının sergilendiği deprem fotoğrafları sergisi ve Kızılay Kan Merkezi kan bağışı çadırlarının da yer aldığı anma gecesi 3:02 isimli şiirin okunması ile başladı. 

 Düzce’den gelen Pİ Alternatif Sanat Atölyesi oyuncuları ”Deprem Oratoryosu” adını verdikleri oyunu sundu. Dans, müzik, resim ve tiyatroyu bir arada barındıran oyunda sanatçılar 17 Ağustos 1999 Marmara Depremi’nde yaşanan acıları canlandırdı. Sakarya’da deprem isimli video gösterisinin ardından Sakarya Valisi Mustafa Büyük’ün konuşma ve okunan şiirlerin ardından 03:02’de depremde hayatını kaybedenler için yapılan saygı duruşuyla son buldu.

Yalova’da Depreme Duyarlılık Yürüyüşü

Türkiye’nin dört bir yanından gelen yaklaşık bin 500 mimar ve mühendis  depreme hazır olmanın önemini hatırlatmak için  Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği tarafından organize edilen depreme duyarlılık yürüyüşü için Yalova’daydı. Depreme duyarlılık yürüyüşü 17 Ağustos Deprem Anıtı’nın önünden başladı ve yetkililer uyardı:

“Sanki daha 11 yıl önce kent merkezlerimiz toprağa denize karışmamış gibi deprem yönetmeliğine aykırı kentleşme ve imar planları hazırlanıyor.”

İzmit’teyse deprem sonrasında Irak Arızlı deprem konutlarına yerleştirilip sonrasında deprem konutlarından çıkarılan depremzedeler haklarını aramak için yürüdü.