Bahar temizliği için sağlığınıza zarar vermeyen, çevre dostu ve pratik temizlik yöntemleri

Uzun bir kışı geride bıraktık sayılır. Bahar temizliği zamanı geldi ancak evlerimizi temizlerken, evin havasını zehirlemeyen doğal malzemeler kullanarak sağlığımıza da özen göstermeliyiz.

bahar temizliği için çevre dostu ipuçları

7 Mart 2013 AHDER Marketlerden satın aldığımız temizlik malzemelerinin yapay renkleri ve parfümleri dahi içlerindeki tehlikeli kimyasallar hakkında şüphelenmeye başlamak için yeterli ipucu sunuyor. Örneğin çamaşır suyu ve benzeri güçlü temizleyicilerin içindeki amonyak ve asit gibi kimyasallar, “iç mekan hava kirliliği” adı verilen, özellikle ciğerlerde ve gözlerde yarattığı rahatsızlıkla gözlemlenebilen toksik gaz zehirlenmelerine neden olabiliyor. Bu durumdan en çok etkilenenler de çocuklar ve ev hayvanlarıdır.

Yine pek çok temizlik malzemesinin içinde bulunan antibakteriyel ajanlar, aslında bakterilerin daha çok güçlenmesini sağlayarak zarara neden olabilmektedir.

Üstelik tüm bu temizlik ürünlerinin maliyeti de yüksektir. O halde neden kendi temizlik malzemenizi kendiniz yapmayasınız? Evin en kirli alanlarında bile etkili bir temizlik için karbonat, boraks, limon suyu ve bunlara benzer basit içerikler yeterli olabilmektedir.

Bu yıldan itibaren farklı bir temizlik anlayışı benimsemek elinizde! İşte pratik ipuçları:

Porselen ve Fayans Temizliği

sponge-sprayer-spring-lg

Banyo ve mutfaklardaki fayanslarınızı pırıl pırıl yapacak, doğal hijyen malzemeleri şöyledir:

Karbonat ve su: Kirli yüzeylere karbonatı toz haliyle sürün. Daha sonra nemli bir sünger y da bezle ovalayın. Çok zorlu kirlerde kaya tuzu da kullanabilirsiniz.

Limon suyu ve sirke: Küf ve donmuş yağ lekeleri için limon suyunu ya da sirkeyi, spreyle ya da lekeli alanın üzerine serperek uygulayabilirsiniz. Sert bir fırça ile fırçalayıp birkaç dakika bekletmeniz daha kolay çıkmalarını sağlar.

Dezenfektan: Çamaşır suyu yerine, kendi dezenfektanınızı yapmak için; 2 kase su, 3 yemek kaşığı likit sabun ve 20-30 damla çay ağacı yağını karıştırmanız yeterli.

Mutfak Tezgahları

Mutfak tezgahınızı, aşağıdaki yöntemlerle sağlıklı bir şekilde bakterilerden arındırabilirsiniz.

Karbonat ve su: Karbonatı tezgahın üzerine serpin ve nemli bir bez ya da süngerle ovun.  Lekeleri çıkarmak için, kabartma tozunu su ile topaklandırarak macun haline getirin. Ardından yüzeye sürüp bir süre bekletin. Bu yöntem aynı zamanda kesme tahtası, buzdolabı  temizliğinde de uygulanabilir.

Kaya tuzu ve su: Yüzeydeki kirler kazıyarak çıkacak denli zorluysa kaya tuzu serpin ve ıslak bez ya da süngerle ovalayın.

Doğal dezenfektan: Güçlü bir hijyen sağlamak için 2 kase su, 3 yemek kaşığı likit sabun ve 20-30 damla çay ağacı yağını karıştırmanız yeterli. Bu karışımı mutfağınızda sprey ya da silme yöntemiyle uygulayabilirsiniz.

Pencereler ve Aynalar

Cam temizleme spreylerinin ağır kokusunu solumak yerine aşağıdaki karışım ve yöntemleri uygulayabilirsiniz.

Beyaz sirke, su ve gazete kağıdı: 2 yemek kaşığı beyaz sirke ve 4 L suyu karıştırın. Spreyli bir şişeye bu karışımı doldurun, camlara sıkın ve gazete kağıdıyla silin.

Eğer sirke bulamazsanız ya da kokusundan hoşlanmıyorsanız, su katılmamış limon suyu ya da soda kullanabilirsiniz.

Halı ve Kilimler

Halı temizliği en çok göz korkutan şeylerden biridir. Ancak aşağıdaki yöntemler işinizi kolaylaştıracak.

Kilimleri dövün: Dışarı taşıyabileceğiniz kadar küçük halı ve kilimleri, döverek tozlarından arındırın.

Soda: Halı lekelerinde sodanın kullanımı eskiden beri bilinir. Lekenin katılaşmış yüzeyindeki halı tellerini ayırın ve sodayı direkt olarak üzerine dökün. Sonra esk bir bez/havluyu üzerne bastırarak sodayı emdirin. Sodadaki karbonat lekeyi yüzeye taşır ve lekeyi çıkarır.

Mısır unu: Büyük çaplı pislikleri temizlemek için, mısır ununu pis bölgeye dökün. 5-15 dakika bekleyin ve elektrik süpürgesiyle vakumlayın.

Leke çıkarıcı: ¼ likit sabun ya da deterjanı ⅓ fincan su ile blenderda karıştırın. Köpürene kadar devam edin. Karışımı, halıya spreyle uygulayın ve sirke ile durulayın.

Ahşap Yüzeyler

Sirke: ¼ fincan sirke ve 350 gr suyu karıştırın, ardından karışımı spreyli bir şişeye boşaltın. Pamuklu bir beze ya da havluya iyice nemlenene kadar spreyi sıkın. Daha sonra ahşap yüzeyi bu bez ile paspaslayın.

Fırın Temizliği

Fırın temizliği amaçlı pek çok ticari ürün cildinize, gözlerinize ve ciğerlerinize zarar verebilecek kimyasallar içerir.

Karbonat ve su: Karbonat ve suyu macunlaştıracak şekilde karıştırın, fırınınızın içine sürün ve bir gece boyunca bekletin. Sonra kurumuş macun kalıntılarını alın ve nemli bir bezle fırının içini ovalayarak silin. Tertemiz olduğunu göreceksiniz.

Tıkalı Lavabo ya da Küvetler

Tıkalı lavabo ve küvetleri açmak için kullanılan ticari mazlemeler hem şehir suyuna karışarak hem  de kimyasal yanıklara neden olarak zarar verebilir.

Karbonat ve kaynamış su: ½ kase karbonatı, tıkalı bölgeye dökün. Ardından 2 kase kaynamış su boşaltın. Yeteri kadar açılmazsa suyun ardından ½ kase sirke dökün ve giderin üzerini örtün. Böylece kimyasal reaksiyon, evinizin içinize sızmaz. Ardından  tekrar 300g kaynamış su dökün.