Depremlerle ilgili ilginç ayrıntılar
Live Science’da yayınlanan makaleden depremle ilgili ilginç ayrıntılar:
1. Tüm sismologlar bu görüşe katılmasa da, Missouri Üniversitesi’nde jeofizik uzmanı Stephen S. Gao, son 15 yılda sismik hareketlerin arttığını söylüyor.
2. San Francisco her yıl 5 cm Los Angeles’e yaklaşıyor. Bu iki şehirin yüzyıllar sonra birleşmesi bekleniyor.
3. Mart ayı birçok insanın düşündüğü gibi “deprem ayı” değil. 28 Mart 1968’de, Alaska’da 9.2 büyüklüğünde bir deprem yaşandı ve bu deprem 125 kişinin ölümüne, 311 milyon dolarlık hasara sebep oldu. 9 Mart 1957’de Alaska, Andrean adalarında 9.1 büyüklüğünde bir deprem yaşanmıştı. Fakat ABD’deki en büyük üç deprem şubat, kasım ve aralık aylarında yaşandı. Hint Okyanusunda tsunamiye sebep olan 9.3 şiddetindeki depremde 26 Aralık’ta yaşanmıştı.
4. Dünyada her yıl 500 bin deprem gerçekleşiyor. 500 bin depremin 100 ya da daha fazlası can kaybı ve hasara yol açarken, sadece 100 bini hissediliyor.
5. Şili’de 8.8 büyüklüğünde geçtiğimiz ay yaşanan deprem dünyanın dönme hızını etkiledi ve Concepcion kentinin batıya kaymasına sebep oldu.
6. Amerikan Jeoloji Merkezi’ne göre, “deprem havası” diye bir şey yok. Depremlerin sıcak, soğuk ya da yağmurlu havada görülme oranları neredeyse aynı. Bilim adamları havanın yerin binlerce kilometre altını etkileyebilecek güçte olmadığını söylüyor.
7. “Pasifik Ateş Çemberi” dünyanın sismik hareket açısından en aktif bölgelerinden biri. Bu çember Kuzey ve Güney Amerika kıyılarını, Japonya, Çin ve Rusya’yı dolaşıyor ve üzerinde büyük depremler yaşanıyor.
8. 22 Mayıs 1960 tarihinde 9.5 büyüklüğündeki Şili depremi kaydedilen en büyük deprem olarak tarihe geçti.
9. 23 Ocak 1556’da Çin’de yaşanan ve 830 bin kişinin ölümüne yol açan Shansi Depremi, en fazla ölüme yol açan deprem olarak tarihe geçti.