Ege’de yeni fay bulundu

Dokuz Eylül Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü Deniz Bilimleri Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Atilla Uluğ, Çeşme açıklarındaki sarsıntıların bugüne kadar bilinmeyen  bir fayın varlığını ortaya çıkardığını söyledi.

Uluğ, ilk depremin ardından gerçekleşenlerin ciddi ve anlamlı bir fay hattı boyunca dizildiğini söyledi ve ekledi: “Depremler ilkinin sağında, solunda oluşmamış. Sistematik olarak bir hat üzerinde gerçekleşmiş. Çeşme Yanmdası’nda Sakız’a doğru güneye iniyor. Ancak, daha önceden bildiğimiz Sakız fayı değil. Kuzey doğudan güney batıya iniyor. İlk tespitler bugüne kadar bilmediğimiz yeni bir fayı işaret ediyor. Bekleyip, görmek gerek.”

Ege Denizi’nde fay araştırmaları yaptıklarını, Yunanistan karasularına girdiği için Sakız yönünde sismik inceleme gerçekleştiremediklerini, bu nedenle ellerinde veri olmadığını da dile getiren Uluğ, “Ege Denizi ve İzmir çevresinde çok fay var. Bunlar, beraber veya tek başlarına etkinlik gösterebiliyor. Bu nedenle küçük deprem etkinlikleri fazla. Tarihte 300-500 senede bir, büyük depremler görülebiliyor” dedi.